Home

Achtergrond

Graanareaal krimpt

Het graanareaal krimpt wereldwijd 2 procent. De graanproductie stokt in een aantal regio’s.

Maar de vraag naar graan is ook gedaald door de economische crisis. Dat zijn de voornaamste voorspellingen die momenteel zijn te doen over het nieuwe graanseizoen 2009/2010, dat op 1 juli begint. Het seizoen daarna zal ook de aanpassing van het EU-interventiesysteem voor graan van invloed zijn op de prijsvorming.

Dit beeld van de graanmarkt schetste beleidsmedewerker Fred Klein van het Productschap Akkerbouw donderdagavond op een bijeenkomst in Midwolda van de LTO-afdeling Oldambt. Volgens Klein schat de Europese Commissie de graanoogst in de EU volgend seizoen op 290,1 miljoen ton. "Dat is 25 miljoen ton minder dan dit seizoen. De weersomstandigheden in Europa waren goed. Maar het areaal krimpt naar verwachting met 2,2 procent."

Economische crisis

In andere delen van de wereld staat het graan er minder goed voor. Klein: "Het is droog in delen van de VS, China en Argentinië. Bovendien hebben de boeren in Oekraïne weinig geld om kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen te kopen. Dat geldt in mindere mate ook voor Rusland. De FAO verwacht dat het graanareaal wereldwijd 2 procent krimpt."

Deze ontwikkelingen kunnen het aanbod volgend seizoen onder druk zetten. Maar Klein wijst ook op een andere ontwikkeling. "Door de economische crisis is de vraag gedaald. Maar daar staat tegenover dat de wereldbevolking iedere dag met 220.000 mensen groeit. Die monden moeten gevoed worden. Ook het beleid voor biobrandstoffen beïnvloedt de behoefte aan graan."

Vanaf 1 juli 2010 verandert het interventiesysteem. Klein: "De EU koopt dan geen mais en gerst meer op. Aan tarwe zit een limiet van 3 miljoen ton. Door het ontbreken van een bodem in de markt zullen de graanprijzen extra gaan fluctueren."

Of registreer je om te kunnen reageren.