Home

Achtergrond

Gerechtshof mild voor Limburgse pluimveehouders

Twee pluim­veehouders uit Weert in Limburg krijgen boetes van 1.400 euro (on­voorwaardelijk) en 1.060 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Zo luidt het vonnis van de economische kamer van het gerechtshof in ’s-Hertogen­bosch.De bedrijven waren door de eco­nomische politierechter in Roer­mond eerder veroordeeld tot voorwaardelijke boetes van 11.565 euro en 8.700 euro. Deze bedragen waren ook geëist in deze hogerbe­roepszaak. De beide pluimvee­houders, die broers van elkaar zijn, stonden voor de rechter om­dat zij in 2004 hun pluimveerech­ten hadden overschreden. Bij zijn vonnis hield de rechter rekening met het voordeel dat de pluimvee­houders behaald hadden door geen pluimveerechten te kopen.

De eerste pluimveehouder had een overschrijding van 3.890 kilo fosfaat waarvoor hij rechten had moeten kopen of leasen. Op basis van een gemiddelde leaseprijs van 36 cent per kilo berekent de rechter een boete van 1.400 euro.Zijn broer kreeg een boete opge­legd die op de zelfde manier is be­rekend. Die is echter voorwaarde­lijk omdat hij extra kippen had aangekocht na de vogelpest en er vanuit ging dat er meer dieren zouden uitvallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.