Home

Achtergrond 3 reacties

Gemeente vreest forse claims door regels archeologie

Archeologisch interessante gebieden kunnen bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen voor miljoenenclaims bij gemeenten zorgen.

Dat schrijft burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Steenwijkerland aan minister Jacqueline Cramer (VROM). Bij het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente moeten sinds de nieuwe wet Ruimtelijke Ordening ook de archeologische waarden van de het gebied beschreven worden. Bij een grote kans op bodemvondsten gelden nieuwe, strengere eisen.

Alleen dit nieuwe plan kan de gemeente al ruim 13 miljoen euro kosten, schrijft Apotheker. Steenwijkerland is qua oppervlakte de achtste gemeente van Nederland. Grond van een boer waarvan verwacht wordt dat er veel geschiedenis in de bodem verscholen ligt, wordt met deze regels minder waard. "Als een boer bijvoorbeeld op een oppervlakte van 2.500 vierkante meter drainage wil aanleggen, moet hij voortaan een vergunning aanvragen en archeologisch onderzoek laten doen'', legt gemeentelijk projectleider Harm Visserman uit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Gert, het is eerder de vraag waar komt zo'n regel vandaan? In een landje van ambtenaren en vrijwilligers die alleen maar proefballonnetje opwerpen voor hun eigen werkgelegenheid en welke niet teruggefloten worden door de politiek is in mijn ogen de werkelijke oorzaak van dit soort onzinnigge regelgeving! Jij bent in jouw reactie's doorgaans heel scherp met je "one liners" maar bij deze vraag ik je om een oplossing voor het probleem: te veel regelgeving! Om in jouw steil te blijven wil ik suggeren om het aantal ambtenaren terug tebrengen naar een niveau van 1:20 werkende i.p.v. nu 1:3. Dan maar meer bijstands uitkeringen uitbetalen, kost per slot van rekening minder dan de normale "salarissen" waar "onze" wetsdienaars nu van teren. Voor een ander die dit leest wil ik voorstellen om meer in de politiek (lokaal, regionaal danwel landelijk) te proberen te gaan participeren om dit soort proefballonnetjes te doorprikken voordat ze in regelgeving omgezet worden!!

 • no-profile-image

  elizabeth

  Om te beginnen is de regel dat een boer moet betalen bij opgraving en/of onderzoek ronduit belachelijk.. als je als amateur archeoloog iets bijzonders vind ben je verplicht het te melden en als het van groot belang voor de nederlandse geschiedenis is mogen ze alles van je overnemen en jij kan daar niet tegen in gaan.. voor de boer is het niet belangrijk.. voor de gemeenschap en de staat wel.. als je historisch belangrijke grond wil afgraven cq bewaren.. dan zal de staat cq gemeente dat geld op moeten hoesten.. en dat is pure logica.. niet de boer die bezig is zn loontje bij elkaar te werken.. die wet vind ik zo ontzettend verouderd.. die zou eens flink herzien moeten worden!!

 • no-profile-image

  gert

  weer zo,n regel die de boer geld kost

Of registreer je om te kunnen reageren.