Home

Achtergrond 2 reacties

Gelderland: geen voorkeursrecht grond

De provincie Gelderland is niet van plan haar voorkeursrecht uit te oefenen bij de aankoop van landbouwgrond voor natuur.

De provincie maakt voorlopig geen gebruik van het recht waarover provincies sinds midden vorig jaar beschikken. Gelderland wil eerst bekijken over het voorkeursrecht wel echt helpt bij de realisatie van de ecologische hoofdstructuur (EHS).

Het voorkeursrecht beperkt grondeigenaren in de verkoopmogelijkheden. Als iemand zijn grond wil verkopen, moet hij de grond eerst aan de overheid aanbieden.

In een reactie zegt voorzitter Ben Lichtenberg van LTO Noord Gelderland dat de provincie een stap in de goede richting zet. "Wat ons betreft staat het instrument in de ijskast en wordt het stevig ingevroren."

De provincie Gelderland moet op verschillende plekken grond verwerven voor natuur. Lichtenberg: "Boeren moeten vrij zijn aan wie zij de grond willen verkopen. Als de overheid met een goed bod komt, dan kunnen er zaken worden gedaan."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Vrijheid blijheid

    Laten ze dan het voorkeursrecht gelijk opheffen als er geen gebruik van gemaakt wordt. Nu belemmer je alleen maar de agrarische ontwikkeling in het gebied. De reactie van Lichtenberg vind ik hierom erg vreemd. Als LTO-er dien je het agrarisch belang voor te staan en daarom opheffing van het voorkeursrecht te eisen.

  • no-profile-image

    gert

    de provincie heeft waarschijnlijk andere prioriteiten door de recessie gekregen

Of registreer je om te kunnen reageren.