Home

Achtergrond

Gelderland: geen voorkeursrecht grond

De provincie Gelder­land is niet van plan haar voor­keursrecht uit te oefenen bij de aankoop van landbouwgrond voor natuur.

De provincie maakt voorlopig geen gebruik van het recht waarover provincies sinds midden vorig jaar beschikken. Gelderland wil eerst bekijken over het voorkeursrecht wel echt helpt bij de realisatie van de eco­logische hoofdstructuur (EHS).Het voorkeursrecht beperkt grondeigenaren in de verkoopmo­gelijkheden. Als iemand zijn grond wil verkopen, moet hij de grond eerst aan de overheid aan­bieden.

In een reactie zegt voorzitter Ben Lichtenberg van LTO Noord Gelderland dat de provincie een stap in de goede richting zet. ”Wat ons betreft staat het instrument in de ijskast en wordt het stevig ingevroren.”De provincie Gelderland moet op verschillende plekken grond verwerven voor natuur. Lichten­berg: ”Boeren moeten vrij zijn aan wie zij de grond willen verko­pen. Als de overheid met een goed bod komt, dan kunnen er zaken worden gedaan.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.