Home

Achtergrond 169 x bekeken

Geithner kondigt reddingsplan van 500 miljard aan

De Amerikaanse overheid presenteert maandag een nieuw reddingsplan ter waarde van 500 miljard dollar (bijna 320 miljard euro) om banken af te helpen van hun 'slechte leningen'.

Minister van Financiën Timothy Geithner licht maandagmiddag om 13.45 uur (onze tijd) tijdens een persconferentie het plan toe dat in de loop van de nacht is bekendgemaakt via de krant The Wall Street Journal. Het bedrag voor het zogeheten publiek-privaat fonds moet worden opgebracht door de overheid en particuliere investoren gezamenlijk. Volgens een regeringsfunctionaris zit het reddingsplan zo in elkaar dat geen nieuwe toestemming van het Congres nodig is.

De besmette leningen, veelal hypotheken die niet meer worden afgelost, ondermijnen het vertrouwen in de financiële sector en weerhouden banken ervan leningen te verstrekken aan elkaar en aan het bedrijfsleven. De overheid zal zelf slechte leningen opkopen en tevens gunstige leningen verstrekken aan particuliere partijen die dat willen doen. Aanvankelijk is 500 miljard beschibaar voor het reddingsplan; indien nodig, kan dat bedrag later verhoogd worden tot 1 biljoen dollar. De bekendmaking was langverwacht, maar werd vertraagd omdat het ministerie nog werkte aan details van het plan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.