Home

Achtergrond 240 x bekeken 6 reacties

Geen uitstel ruimer quotum

De geplande verruiming van het melkquotum met 1 procent per 1 april gaat gewoon door. Afspraak is afspraak, aldus EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel.

De Duitse landbouwminister Ilse Aigner had gevraagd de verruiming voor komend melkjaar op te schorten, zo bevestigde een woordvoerster van het Duitse landbouwministerie vandaag.

Fischer Boel wees het voorstel vandaag op een persconferentie in Brussel resoluut van de hand. Volgens haar is de lage melkprijs niet toe te schrijven aan de quotumverruiming (met 2 procent in 2008); de EU-melkproductie daalde vorig jaar met 0,4 procent. EU-lidstaten kunnen zelf het initiatief nemen om gemaakte afspraken te herzien; daarvoor is echter unanimiteit vereist.

Nederland is in elk geval tegen uitstel van de quotumverruiming, schrijft minister Gerda Verburg aan de Kamer. Zij onderschrijft de redenering van Fischer Boel. De EU-landbouwministers spreken maandag over de slechte situatie op de zuivelmarkt.

Bij de herziening van het EU-landbouwbeleid (health check), in november vorig jaar, is besloten tot een jaarlijkse verruiming van het quotum met 1 procent in 2009-2013; in 2010 en 2012 worden de effecten daarvan bekeken.

Mogelijk hangt het Duitse verzoek samen met de Europese top, donderdag en vrijdag. Daar ligt een Commissievoorstel op tafel voor investeringen à 5 miljard euro; het instellen van een melkfonds, een Duitse wens, maakt daar deel van uit.

Lees ook Verburg: Duitsland wil quotumverruiming terugdraaien

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat moet ik met een Europees quotum als het nu al niet wordt volgemolken? Het quotum is inmiddels een psychologisch gedrocht wat "volgemolken moet worden". Ik ben ervan overtuigd dat afschaffing van quotering marktregulering in de hand werkt omdat speculatie op hogere (quotum)prijzen aan zijn einde komt. Onrendabele produktie stopt, en de markt wordt gezond voor de melkveehouders van de toekomst. Dat quotering geen garantie is voor hogere prijzen is de afgelopen jaren bewezen.

 • no-profile-image

  Boer

  Inderdaad Vogelaar.Je zet niet zo maar een knop om om de productie te verhogen.Daarom is het van belang dat de aanvoer constant blijft en niet meer is dan de vraag.Daaroverheen komt nog een ander punt.Hoe denk je dat de "dierenvrienden" reageren als om de paar jaar net als in de VS op dit moment de boeren van elende over elkaar heen vallen om hun melkveestapel geslacht te krijgen omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om ze nog langer te voeren.Kijk dan naar sectoren zoals bv de varkenshouderij.Het zijn keiharde ondernemers die vaak jaren achter elkaar op een houtje bijten voor er weer wat verdiend wordt.Voor hun is dat normaal voor zover dat je het normaal kunt noemen.Hoewel voor sectoren zoals de varkenshouderij het petje afgenomen mag worden is het niet iets waar je jaloers op hoeft te zijn.In de varkenshouderij werkt het zo:Als de ene remt is het voor de ander een teken om gas te geven.Zo blijven slechte tijden lang slecht en zijn goede tijden zeldzaam en van korte duur tenzij er ergens ver weg varkenspest of MKZ uitbreekt.Waar ik woon is de prijs in de winkel voor een kilo varkensvlees tussen de tien en veertien keer zo hoog als het bedrag dat de boer krijgt.Wat is er dan zo slecht aan Quotum anders dan dat je er geld voor neer moet tellen.Door het quotum kan de hele melkveehouderij gelijk optrekken en gelijk remmen zodat productie ten alle tijde zonder moeite aangepast kan worden aan de vraag zonder marktbedervende overproductie.Om een indruk te krijgen hoe goed of slecht quotering is moet je tellen hoeveel jaren sinds 1984 je dikke verliezen hebt gedraaid omdat de melkprijs lager was dan de kostprijs. Vergelijk dat met de verliesjaren in de varkenshouderij omdat dat dicht in de buurt komt van hoe het gaat worden zonder quotering.Melkveehouders,als de politiek er zo op gebrand is dat de quotering afgeschaft wordt dan dan kun je op je klompen aanvoelen dat er iets heel goed aan moet zijn.

 • no-profile-image

  vogelaar

  Dus voor de tijd dat het quotum werd ingesteld, waren er geen overschotten die de markt bedierven?
  Ik dacht dat de quotering ervoor gezorgd had dat die 'plassen en bergen" zijn verdwenen......
  Het probleem is dat de elasticiteit van het aanbod veel minder groot is dan die van de vraag.
  Dus zul je altijd een bepaalde mate van regulering nodig hebben om voldoende produktie te garanderen tegen enigszins redelijke prijzen.

 • no-profile-image

  klaas

  wat is volgens haar. wat is economie. de oliesjeiks hebben geld zat, dolars in hun ogen. ze verlaagden de produktie en de prijs loopt in sneltreinvaart naar boven.

 • no-profile-image

  Vogelaar

  Nou niet klagen mensen!
  De neuzen stonden toch dezelfde kant op.
  De Nederlandse melkveehouderij zou dit spelletje wel even winnen met hun lage kostprijs.
  Alleen is het vervelende, dat een opbrengstprijs, beneden die kostprijs ook bij Nederlandse boeren verlies oplevert.
  Kwestie van een simpele rekensom.
  Laat U niet gek maken door politiek en agribusiness!
  Zet de laatste 20 jaar eens op een rij.
  Was de quotering zo gek????

 • no-profile-image

  Boer

  Ja Klaas,maar dat geldt voor olie en niet voor melk.Je zult zien dat zo gauw de productie 10 procent boven de consumptie zit de prijs omhoog schiet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.