Home

Achtergrond

Geen steun voor pensioenfonds Europarlement

Het noodlijdende aanvullende pensioenfonds voor Europarlementsleden kan vergeten dat het opnieuw begrotingsgeld krijgt om de enorme tekorten aan te vullen.

Een parlementscommissie voor begrotingscontrole heeft hier een stokje voor gestoken. Een initiatief hiertoe van de Vlaming Bart Staes (Groen) kreeg onder meer steun van VVD-er Jan Mulder: "Ik vind niet dat we een pensioenfonds moeten helpen met geld van het Europarlement.''

Het aanvullend pensioenfonds van Europarlementsleden heeft zeer veel geld verloren op de beurs. Eind 2007 stond het al voor 31 miljoen euro in het rood. Daarna zijn de koersen nog zo'n 70 procent gekelderd. Het fonds had daarom aangeklopt bij het Europarlement, waar het ooit al eens eens begrotingshulp kreeg om de dekking te verhogen. Naar verluidt vroeg het fonds 50 miljoen euro.

De begrotingscommissie stelde in een resolutie echter dat er dit keer ,,onder geen voorwaarde extra begrotingsgeld naar het fonds mag gaan''. Zonder het extra geld om de dekking te verhogen, zou het fonds de pensioenrechten kunnen verlagen of de inlegpremies verhogen.

De SP, die ook tegen de aanvulling is, vindt het aanvullende pensioenfonds al te riant. De deelnemers betalen slechts een derde van de inleg, wat ze tot voor kort nog uit een potje voor algemene uitgaven konden halen. Het parlement betaalt twee derde van de inleg. Na vijf jaar lidmaatschap hebben de leden dan al een behoorlijk aanvullend pensioen.

De meeste Europarlementsleden zijn lid van het aanvullende pensioenfonds, maar onder hen zijn voor zover bekend sinds 1997 vrijwel geen Nederlanders meer. Bekend is wel dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) een van de voormalige deelnemers was. Hij was tot 1994 Europarlementariër.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.