Home

Achtergrond 175 x bekeken

Geen appels uit Nederland op Russische lijst

Op de Russische lijst van residu-overschrijdingen staan waarschijnlijk geen appels van Nederlandse bodem.

Volgens Willem Baljeu van Frugi Venta zijn er twee overschrijdingen gevonden bij een partij peren en peen. Fruit uit Nederland mag per 1 april Rusland niet meer in.

Dat geldt ook voor appels. "Op de lijst staan 134 overschrijdingen die de afgelopen vijf maanden zijn vastgesteld. Appels zitten daar niet bij. Het is niet duidelijk of het om importappels gaat", vertelt Baljeu. Hij heeft de lijst nog niet zelf gezien.

Baljeu zegt veel vragen te hebben naar aanleiding van de brief die de Russische Federale Veterinaire en Fytosanitaire Dienst aan de Europese Commissie heeft gestuurd. "We zijn de brief en lijst aan het vertalen om helder te krijgen wat de Russen precies bedoelen. Er is veel onduidelijk; vooral als het gaat om de herkomst van het product."

Baljeu wil tevens opheldering over de niet-erkende laboratoria en veiligheidscertificaten. "Het is nu erg vaag en willekeurig." Hij kan moeilijk verklaren waarom juist Nederland sancties krijgt opgelegd. "Ze zoeken een zondebok vermoed ik." Rusland eist dat de controle op residunormen in handen komt van de Nederlandse overheid, maar volgens Baljeu mag de Nederlandse overheid dat niet.
Vandaag overleggen het ministerie van LNV, bedrijfsleven en controle-instanties over te nemen stappen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.