Home

Achtergrond 3 reacties

Gebruiksvee direct duurder

Na maandenlange onzekerheid is de kogel dan toch door de kerk: export mag weer, blauwtongtype 6 is niet langer een beperking. En dat geeft de gebruiksveemarkt meteen veel lucht.

Vaarzen mogen sinds deze week weer naar landen buiten de EU worden geëxporteerd. Daardoor kan voor het eerst het aanbod op de binnenlandse markt gaan krimpen. Het gevolg daarvan is weer dat de gebruiksveeprijzen snel gaan stijgen. Dat gebeurt deze week al.

Die stijging neemt nog extra toe als het nieuwe melkquotumseizoen op 1 april van start gaat. Dan trekt de vraag altijd wat aan.

Er breken, kortom, betere tijden aan voor de gebruiksveemarkt. De export gaat aantrekken, het binnenlandse aanbod neemt af en de prijzen tenderen duidelijk naar boven.

Onderstaande grafiek laat de laatste en tevens laagste gebruiksveeprijzen (notering Doetinchem) zien. Die prijzen zijn verleden tijd.

prognose:

duurder

Laatste reacties

 • no-profile-image

  w

  Hoe kan een journalist zo de plank misslaan. Dat de export op gang komt betwijfel ik of er moet weer forse subsidie verleent worden, maar dat na 1 april het gebruiksvee in nederland duurder zal worden omdat het nieuwe melkjaar dan weer start getuigt van weinig feeling met de sector en onvoldoende kennis van zaken. De melkprijs is rond die tijd waarschijnlijk onder de 20 cent gedaald, dus wie wil betalen voor een koe of vaars om er vervolgens geld bij te leggen? Zodra de melkprijzen omhoog gaan kan de prijs van vee mischien omhoog maar bij velen zal eerst de lopende rekening angelvuld moeten worden. Dit artikel is of opruiend bedoeld of brummelaar kan direct naar zwolle om zijn diploma daar weer in te leveren.

 • no-profile-image

  J.

  Ja, ja, en volgens de makelaars loopt de huizenmarkt ook weer storm!! Volgens mij zijn de bronnen van dit artikel erg blij met de kop "Gebruiksvee direct duurder"!! Eerst zien dan geloven!!

 • no-profile-image

  Beste W. Uit Franeker, boeren zijn altijd genegen voor niks te werken, kijk maar naar de notering voor melkquotum, en zo is het ook met gebruiksvee. Als ze maar kunnen melken, desnoods geld erbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.