Home

Achtergrond 15 reacties

'Fusie tot de laatste dag spannend'

Het bleef tot op de laatste dag enorm spannend of de fusie tussen Friesland Foods en Campina doorging.

Het aanbod van FrieslandCampina (om concessies te doen aan Brussel) was op de rand.

Dit zegt Adriaan Brouwer, adviseur bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en als zodanig ook nauw betrokken bij de besluitvorming over de fusie in Brussel. Hij wordt geciteerd in het blad NMagazine van april. “Ik heb niet eerder een zaak meegemaakt die zo spannend was als deze,” aldus Brouwer. “Op de laatste avond was er nog een gesprek tussen commissaris Neelie Kroes en de CEO’s van beide bedrijven. Pas toen is er toestemming gekomen.”

Volgens Brouwer is het aan de Europese Commisse en ook de NMa te danken “dat de Nederlandse consument voldoende keuze houdt uit zuivelproducten tegen een goede prijs.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hvd Z

  Ten tijde van de stemming van de leden was nog niet bekend dat FC fabrieken én leveranciers moest afstoten. Anders hadden we daar toch nooit voor gestemd.

 • no-profile-image

  jan.pierik@hotmail.com

  Precies, met die prijs in de winkel is niets mis, consumenten betalen zich scheel, gisteren nog lag de kaas in de winkel voor meer dan 6 euro per kilo, jonge kaas!!! Marge genoeg.... alleen niet voor de producent!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Als de prijzen in de winkel laag zijn, worden er gestunt over de ruggen van de boeren. Als ze hoog zijn krijgen ze geen aandeel in de winst. Zo is er altijd wat te klagen. Feit is dat er teveel melk is, en dat de supermarkten dat heel goed weten. Dus kopen zij lekker voordelig in, bijvoorbeeld bij FC. Niemand kan dat de supermarkten of FC kwalijk nemen.

 • no-profile-image

  gert

  staatssteun aan de banken wordt door de NMA zo goedgekeurd!!

 • no-profile-image

  dirk

  Wat is een goede prijs?

 • no-profile-image

  fryske boer

  vergeet niet de goede marge supermarkten .

 • no-profile-image

  gert

  de EU is niet meer dan een consumentenclub

 • no-profile-image

  Niet

  Wat een gezeur! De voltallige top inclusief de ledenraad van campina en de vergelijkende club van rff stonden allemaal te juichen over het doorgaan van de fusie. De voorwaarden om de fusie te laten doorgaan waren bekend en dus volledig meegenomen in het besluit om te fuseren! Dus nu niet zeuren mensen, dit hebben jullie vertegenwoordigers mee beslist. Of dat ze toen juist beslist hebben zetten nu wel een aantal mensen een ?? bij maar over 5 jaar weet iedereen hoe succes of ........ dit besluit was.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Inderdaat dat is echt gezeur de inkoop organisaties spelen heel europa tegen elkaar uit kijk maar op de herkomst van zuivel produkten in het winkelschap op een meter zie je wel 4 landen staan De leden raden hadden gewoon moeten kappen dan maar op een andere manier samen werken cooperatief samen werken is de wet N M A nergens verboden En dan nog wat we moeten 1,2 miljard liter melk door leveren aan Arla voor een cent minder, dat is per bedrijf 1000 tot 2000 euro schade om vervolgens weer uitgespeeld te worden door de vriendjes van Neelie. IN mijn perseptie is dit gewoon MAFFIA

 • no-profile-image

  wim

  Het belang van de producent (de boer) telde niet voor mevr. Nelie Kroes, alleen het belang van de consument die goedkoop zijn vreten moet kunnen blijven kopen in de supers. De fusie had er nooit moeten komen want nu hebben we weer een nieuwe uitspeler op de markt(arla) A.H. kan weer opgelucht ademhalen m.b.t. tot de inkoop van zuivel en frieslandcampina en arla lekker tegen elkaar uitspelen. LEVE DE FUSIE. LEVE DE ZUIVELREUS. LEVE VOOR DE BOER OF VOOR DE CONSUMENT????????

 • no-profile-image

  Evert v A.

  Wij als leden van cooperatief agrarisch NL moeten ons hard maken voor een onderzoek naar de marges op landbouwproducten. LTO heeft de vorige keer laten zien dit niet te steunen. Een bewijs van belangenverstrengeling. Het is nu aan de NAV, NVV, NMV en NPV om hierin samen op te trekken. De zeggenschap bij de betreffende cooperaties is inmiddels al zo uitgehold dat we geen invloed meer hebben.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Als dit waar is wat gesteld wordt door HVD Z brabant dan hebben we een groot probleem,een beslissing laten nemen zonder alle infomatie We moeten er dan maar eens over nadenken of deze beslissing voldoet aan de normen van goed koopmans gedrag ( heel voorzichtig geformuleerd)

 • no-profile-image

  gert

  staatssteun aan banken wordt zo goedgekeurd door neelie

 • no-profile-image

  theo

  Hadden ze de laatste avond hun poot maar stijf gehouden

 • no-profile-image

  Boerin

  De fusie tussen Friesland Foods en Campina had op deze manier nooit moeten doorgaan. Aan de belangen van de producent is de NMA volledig voorbij gegaan. Fusie betekent: Eerst het zuur dan het zoet. Waar heb ik dat meer gehoord.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.