Home

Achtergrond 6 reacties

FrieslandCampina tevreden over resultaat

FrieslandCampina is tevreden over de resultaten die de twee gefuseerde coöperaties Friesland Foods en Campina hebben behaald over 2008. Dit zei algemeen directeur Cees 't Hart vandaag bij de presentatie van het jaarverslag.

De winst over 2008 daalde weliswaar met 121 miljoen tot een totaal van 135 miljoen over 2008, toch heeft het bedrijf volgens 't Hart prima gepresteerd over het voorbije, lastige jaar. Dit kwam onder meer doordat het de winsten in de tweede helft van 2008 aardig wist te vergroten ten opzichte van de eerste helft. Op belangrijke exportmarkten voor zuivelproducten wist het afnemers terug te winnen en de marge te verbeteren. Ook op de markt voor dagverse zuivel wist FrieslandCampina betere prijzen te bedingen.

Op de markt voor ingrediënten waren de resultaten eveneens positief, maar minder dan verwacht. De lage prijzen voor melkpoeders mochten dan gunstig zijn voor de marges in veel exportlanden in Azië en Afrika, voor de ingrediëntendivisie waren de lage prijzen voor poeders, lactose, caseïnaten en verder verwerkte producten minder goed.

Bij de productgroep boter en kaas werden stevige verliezen geleden, vooral door de nog altijd slechte botermarkt en de moeilijke markt voor met name foliekazen. Op de verkoop van natuurgerijpte kazen werden goede resultaten behaald, vooral voor merkproducten zoals Milner. Bij de verse zuivel deden vooral ook weer de merkproducten het goed.

Wat betreft de resultaten in 2009 sprak ’t Hart van moeilijke eerste maanden in een tegenvallende wereldeconomie. Toch is hij ook vol vertrouwen en mikt erop een goede prestatietoeslag te betalen. "Als we volgend jaar alleen maar een garantieprijs kunnen betalen, zijn we een gemiddeld bedrijf, dat zich in weinig onderscheidt van andere ondernemingen." Hoewel het economisch tij tegenzit, verwacht financieel directeur Cees Gielen de geplande kostenbesparing van 175 miljoen euro per jaar vrij snel te kunnen realiseren.

Lees ook: Toch nabetaling voor leden FrieslandCampina

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ag

  BONUSSEN??? Als je de jaarcijfers bekijkt valt op dat er ruim 200 man mínder personeel is, maar er toch 200 mln méér personeelskosten zijn gemaakt (per lid is dat €12.500 !!!). Ra ra hoe kan dat? Krijgen de managers nu allemaal zo'n riante bonusuitkering net als Tiny Sanders destijds (€ 3,8 mln, naast zijn salaris van € 1 miljoen euro)? Vinden wij dat als leden acceptabel?

 • no-profile-image

  boertje

  tjonge jonge geweldig wat een resultaten ik heb gewoon tranen in me ogen
  tzou mischien leuker zijn als de resultaten iets minder waren en de inkoop iets hogere prijs

 • no-profile-image

  albertsteenbergen@live.nl

  Waarom is RFC zo slecht dan als ze boven gemiddeld betalen??

 • no-profile-image

  Jan

  Beste Boertje ut Benthuizen,
  volgens mij snap je het niet helemaal. Het is voor FrieslandCampina zaak de melk zo goedkoop mogelijk in te kopen. Dit is voor de LEDEN het beste. De leden hebben namelijk afgesproken dat zij voor de geleverde melk de gemiddelde melkprijs van Noordwest europa krijgen plus 50 cent! (RFC heeft zich dus verlicht standaard bovengemiddeld te betalen!!) Daarnaast wordt een groot deel van de winst (o.a. ontstaan door het goedkoop inkopen van buitenlandse melk!!) aan de leden overgemaakt in de vorm van een prestatietoeslag 48 cent en obligaties vast 0,29 cent. Totaal zit RFC dus 98,29 cent boven vergelijkbare bedrijven. Hier mogen werknemers maar ook leden best trots op zijn.

 • no-profile-image

  barre

  Leuk en aardig maar dat praat niet goed dat het gros van de boeren onder kostprijs werkt.nu is dit niet de schuld van Frieslandcampina maar van de supers, maar ook dan nog heeft de boer niet veel om blij om te zijn

 • no-profile-image

  melkveehouder

  AG, als de door jouw gestelde feiten juist zijn, dan is dit zeer zeker aanleiding voor álle leden hier op de vergadering kritische vragen over te stellen. Komt er geen eenduidig antwoord, of kan men dit niet geven, dan moeten we als leden opdracht geven een extern onderzoeksbureau in te schakelen.
  Als de feiten kloppen is het onverteerbaar dat de daling van het gezinsinkomen voor de leden naar personeelsleden is doorgesluisd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.