Home

Achtergrond

Fransen ageren tegen herverdeling EU-steun

De door minister Michel Barnier van landbouw voorgestelde drastische herverdeling van de EU-steun schiet steeds meer Franse akkerbouwers in het verkeerde keelgat.

1.400 boeren trokken door het centrum van Lille na eerst met hun trekkers op de snelwegen in Noord-Frankrijk lange files te hebben veroorzaakt. In Parijs dreigt tegelijkertijd een zodanige scheuring in de landbouwkoepel FNSEA dat voorzitter Jean-Michel Lemétayer nu tot kalmte heeft opgeroepen.

Barnier wil 1,4 miljard aan steun weghalen bij de akkerbouwers en gaan verdelen onder schapen- en andere veehouders. Dat kost de akkerbouw miljoenen die ze moeilijk kan missen, stellen de protesterende boeren. Zij komen uit Nord-Pas de Calais, het belangrijkste teeltgebied voor suikerbieten en aardappelen en ook een grote graanregio. De demonstranten wisten in ieder geval een gesprek met de regioraad te bewerkstelligen die prompt haar budget voor steun aan de boeren verdubbelde. De boeren willen echter meer en kondigden alvast aan later dit najaar desnoods het verkeer in heel Noord-Frankrijk te zullen blokkeren.

Op landelijk niveau is vooral de organisatie van de zwaar-getroffen grote graanboeren Orama woedend. Zo woedend zelfs dat voorzitter Philippe Pinta op staande voet uit het bestuur van de nationale landbouwkoepel is gestapt. Volgens Orama leiden de plannen van Barnier er toe dat de opbrengsten in de graansector met zeker 60 procent zullen inzakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.