Home

Achtergrond 547 x bekeken 43 reacties

Frankrijk gaat quota bevriezen

De Franse minister voor landbouw Michel Barnier gaat de verhoging van de melkquota met een procent voorlopig bevriezen.

Barnier wil voor de zomer met de melksector praten en daarna definitief besluiten of de verhoging voor het lopende melkjaar van de baan is. ''De melkprijs heeft nog nooit een zo laag niveau bereikt en alle aanwijzingen van de markt staan op rood,'' aldus de bewindsman.

Barnier heeft dat woensdag laten weten tijdens het congres van de Fédération nationale des producteurs de lait (FNPL), de Franse organisatie van melkveehouders. Volgens de boerenbond FNSEA zou op die manier 230.000 ton melk van de markt genomen worden.

De Franse minister benadrukte nog eens dat hij eerdere EU-besluiten over het stapsgewijs verhogen en uiteindelijk opheffen van de melkquota niet als definitief beschouwt. ''Het opheffen van de quota is niet in marmer gebeiteld en dat geldt evenmin voor de verhoging met vijf procent tot 2014. Het akkoord van november heeft, anders dan wat de Commissie beweert, de toekomst voorbereidt met behoud van de fundamenten en volgens mij ook van de marktregulering.''

Barnier spreekt dan ook van een 'pilotproject' met de evolutie van de quota en herinnert daarbij aan de afspraak om de situatie begin 2010 en 2012 opnieuw onder ogen te nemen. ''Op die momenten hebben de 27 landbouwministers de mogelijkheid om te beslissen over de toekomst van de quota en het beheer daarvan.''

Laatste reacties

 • no-profile-image

  albertsteenbergen@live.nl

  Eco, je melkt hier in nederland niet voor 10 cent. bij van bakel misschien wel, maar daar hebben ze vorigjaar zelf voor gekozen bij die hoge melkprijs.

 • no-profile-image

  adrie

  eindelijk een verstandig besluit
  en nu de andere lidstaten nog.
  er is een overschot dus moet er gekrompen worden net zoals in amerika waar men koeien van de markt haalt

 • no-profile-image

  veehouder

  Vive La France. Eerste les economie , "vraag en aanbod bepalen de marktprijs" Kennelijk hebben sommige bestuurders in Nederland daar nog nooit van gehoord.

 • no-profile-image

  anne

  fransen zien nu, net als eerder Beieren dat ze binnen de EU het verliezen van andere meer concurrerende EU- landen als Nederland en Denemarken. en dus willen ze bescherming om te behouden wat ze hebben ?.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, waarom zouden ze jou 30 of 40 cent bieden als jij de melk graag voor 25 of 28 cent komt brengen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Paul, als ik zo stellig was in mijn overtuiging als jij dan kocht ik morgen alle beschikbaar quotum op. Ga gerust je gang en reageer achter twee jaar nog eens. En v.w.b. de aankoop van melk door zuivelverwerkers snap je het volgens mij niet zo goed. Waarom zou jouw fabriek de leverenciers 40 cent betalen voor de melk als het ergens anders voor 30 te koop is. Wat denk je zelf hoelang die fabriek bestaansrecht heeft?

 • no-profile-image

  Lie

  Een vraag voor de Nl melkveehouders. Wat gaan de NL melkveehouders zelf doen nu blijkt dat de melk buiten Nl veel goedkoper kan worden geproduceerd? Het valt niet mee om van baan /levensstijl te veranderen wanneer je altijd eigen baas bent gebleven. Ik snap niet dat sommige melkveehouders het zo'n goed idee vinden om zelf niets meer te verdienen terwijl de consument wel meer betaalt en er dus iemand anders wel meer verdient. De supply management van Canada, alleen voor je eigen regio produceren en weten dat je je rekeningen kunt betalen klinkt voor mij als een veel betere manier, voor de boer en ook voor het milieu; minder koeien nodig minder transportkosten etc.., want de droom dat Europa de wereld moet voeden is precies dat... een droom.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Fryske Boer, het huidige quotumsysteem gaat verdwijnen maar hoe denk jij dat de melkfabriek haar constant gegarandeerde aanvoer gaat regelen. Niet op een markt van melk maar raak en we zien wel, eerder in een met huidige leveranciers afgesproken hoeveelheid. Oeps, daar is een nieuw quotumstelsel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Paul, als je een hek om europa wilt zetten en vervolgens het aanbod reguleren, dan heb je gelijk. De hele wereld leeft in angst voor protectionisme door de huidige crisis. Het lijkt me juist daarom dat jouw opvatting weinig kans van slagen maakt.

 • no-profile-image

  fryske boer

  econoom moet nog ecomomie studeren er zal nooit voor 10 cent gemolken worden omdat niemand dat kan of wil.Ik weet wel dat het politiek onhaalbaar is maar nu quota afschaven zou goede moment zijn,zachte landing is toch al crash en bij huidige melkprijs hoef je echt niet bang te zijn voor produktieexplosie.produktie sterk verminderen zal inderdaad even voor hoge prijs zorgen daarna voor meer vraaguitval en import en het verhaal begint opnieuw.

 • no-profile-image

  Denk

  laatste 3 reakties zijn natuurlijk 1 april grappen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Deze beslissing van de Franse minister is goed te begrijpen in de huidige situatie. Het is goed, als zou het alleen maar zijn als signaal naar de melkveehouders toe. Kunnen de Nederlanders nog wat van leren! Echter als je de reacties van velen leest, ruiken ze bloed en maken ze elkaar liever af!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Frankrijk krijgt quotum niet vol maar toch mogen wij niet meer dan 2% boven ons quotum melken. Geen wonder dat het dan niet vol komt

 • no-profile-image

  gert

  DUITSLAND EN ENGELAND zullen wel volgen,nederland melkt het wel vol, al wordt de melkprijs 15 cent

 • no-profile-image

  Boer

  Inderdaad Anne, Nederlandse melkveehouders zijn de beste op deze planeet.Overal waar koeien gemolken worden op deze aarde zijn nederlanders actief.Echter,ik vind het geen slimme opmerking dat jij in nederland dat na Japan een van de duurste productie productielanden is frankrijk een beetje de gek aansteekt omdat het volgens jou niet kan concureren.Een van de grootste gebreken van jullie is dat de concurentie wordt onderschat en wordt afgedaan als prutsers.Als ik een Fransman was zou ik jou vragen of je al aan het sparen bent voor een luchtwasser.Of kun je een schatting maken van hoeveel hoger jou melkprijs was geweest als Frankrijk die miljoen ton wel had gemolken? Om de schappen in de winkel vol te krijgen hadden ze achteraf gezien die melk ook niet nodig.

 • no-profile-image

  buiten

  Anne, kijk eens verder dan je aanrecht. In nederland is de mest straks duurder dan de melk. Hoe kun je dan volhouden dat extensievere landen de concurrentieslag missen? Omdat hun productie per koe lager ligt? Uiteindelijk gaat het om produktprijs-kostprijs x volume, dus denken de fransen vooruit door de marge iets te verhogen en het volume iets te verkleinen om zo de inkomensdaling te beperken.

 • no-profile-image

  wat een

  frankrijk krijgt het quotum toch niet vol dus ius het wel een heel erg makkelijke beslissing voor de minister daar

 • no-profile-image

  Boer

  Waarom is de melkprijs dramatisch gezakt terwijl het europees quotum niet wordt volgemolken?Het europese quotum is te groot.De fransen zaten een miljoen ton onder hun quotum.Daar heeft de franse consument in de winkel niets van gemerkt.Men zegt dat door de crediet crisis wereldwijd de markt voor zuivelproducten wat gekrompen is.Als dat zo is moet de productie daaraan worden aangepast.Het is goed dat producenten nadenken over hoe ze hun markt beschermen.Een te hoge melkprijs werkt immitatieproducten in de hand.Maar nu de melkprijs voor de producent zo ver gezakt is dat het niet meer kostendekkend is,hoeveel goedkoper is een liter melk of joghurt daardoor geworden in de winkel?Ik denk dat als ik zeg dat de winkelprijzen weinig of niets goedkoper zijn geworden dat ik er niet ver naast zit.De productie moet aangepast worden aan de vraag.Een krimpende productie moet er voor zorgen dat de melkprijs vlot kostendekkend is voor de producent en dat er in de sector weer geld wordt verdiend hetgeen niet inhoudt dat daarmee gelijk de deur voor immitatieproducten wagenwijd wordt opengezet.

 • no-profile-image

  melkt

  Zal niemand wat van zeggen als ze het toch niet vol krijgen en waarom moet het hier ook bevroren worden moet je mij eens eerlijk voorrekenen wat je de laatste jaren aan je koop melk verdiend hebt aan die gratis gekregen verruiming het meeste dat weet ik zeker laat maar ff zo laag dan staat in eens iedereen weer met beide benen aan de grond!! Ik heb me niet arm gekocht aan grond en quotum dus ik melk mooi verder en ben ook een jonge ondernemer of is 42 al niet jong meer...

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, Ik denk niet dat melkverwerkers zich in vrije daghandel gaan storten. Aankoop van melk op basis van spotmarktnotering met eventueele tussenhandel werkt geen prijsvoordeel voor de boer in de hand. Ik denk dat de refentiehoeveelheden melk als basis gaan gelden. Wie weet, kun je nog goedkoop "oud quotum" kopen voor het nieuwe stelsel.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Melkveehouder ,Anne uit friesland, ik heb deze discussie een paar dagen gevolgd ben het in grote lijnen met jullie eens.
  Ik heb hetal eens vaker op deze site gezegd laat Duitsland ,Frankrijk, alle DDB/NMV boeren 20% inleveren van hun qoutum als dat de oplossing is volgens hun en geef de andere melkveehouders er 10 % bij,IEDEREEN BLIJ.
  En wat canada betreft die kunnen hun huidige systeem nog enkele jaren volhouden en moeten zich dan ook aan de internationale afspraken houden wat betreft de vrije wereld handel.
  (Adere tukker knap ver weg wel reageren ,als een bok op de haver kist,
  wat ben jij een opgefokt mannetje lachwekkend)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nu er in maart melk in de put gaat, (dus minder leveren) heeft dat effect op de melkprijs, de spotprijs loopt op. Dus het helpt echt wel als je gezamenlijk minder melk gaat leveren! Zoals de tukker oet twente het heeft bedacht kan natuurlijk ook, maar dat is natuurlijk het bedenksel van een ras- egoïst! Waarom zouden de olieproducerende landen wereldwijd wel gezamenlijke afspraken kunnen maken en producenten van landbouwproducten niet! Zijn daar de randvoorwaarden van de vrije wereldhandel niet van toepassing? Elkaar kapot concurreren kan natuurlijk ook, maar ik vind dat de Fransen gelijk hebben!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Quotering heeft gezorgd dat wij hier geen melk voor 25-28 cent kunnen leveren.Nublijkt dat men in de rest van de wereld ook niet voor extreem lage prijzen kan leveren,uitzonderingen daargelaten.wij hebben 25 jaar op verkeerde weg gezeten,gedwongen,kijk naar mijzelf broer stapt uit bedrijf moet helft quotum over nemen doe je het niet kun je op dat moment ook stoppen zonder deze eigenlijk overbodige kosten weet ik zeker dat een heleboel van ons de konkurentie best aangekundzouden hebben. het verbaast mij overigens dat nog zovelen denken dat een paar procent minder in europa op dit moment voor hoge prijzen kan zorgen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De winkelprijs staat los van de inkoopprijs voor de supers. En zo lang de escape geboden wordt voor plantaardige vervangers vanwege de gunstige prijs hoeft op een hoge melkprijs niet gerekend te worden. Ook niet als het quotum gekrompen wordt.
  Het is zuur maar realiteit. De marge in de melkveehouderij gaat zich richten op de kosten en niet op de opbrengsten. En omdat de vaste kosten te hoog liggen en niet vlug omlaag te krijgen zijn hebben we een fiks probleem. Natuurlijk zou een hoge melkprijs uitkomst bieden, maar dat is niet makkelijk te realiseren, althans niet met quotering. De fabrieken zouden innovatiever moeten zijn en zich met dagverse melk onderscheiden. Net zoals coca cola zich onderscheid van pepsie cola of huismerk cola. Gebeurt dit niet, dan is er weinig te onderhandelen in dit segment. En de vroegere investeringen in A merken staat inmiddels op drijfzand nu de supers hun eigen merken promoten en tegen afbraakprijzen in de schappen legeen. Dáár zitten de problemen.

 • no-profile-image

  fryske boer

  de grootste fout die in mijn ogen gemaakt is nog steeds dat men in 1984 met quotering begonnen is. Een hele generatie boeren is op het verkeerde been gezet.Het grootste resultaat dat bij menig dorpje een paar extra dure nieuwbouwhuizen van ex boeren staan. Zonder quota hadden wij nu een slag bedrijven gehad die de huidige crisis die er dan ook geweest was veel beter het hoofd had kunnen bieden.Ok er waren minder bedrijven geweest .\,maar deze hadden in nuttige dingen en niet in lucht hoeven te investeren.Hoop van harte dat discusie over behoud van quota niet weer echt gaat oplaaien.

 • no-profile-image

  eco

  @grunn, ik hoop dat je nog in opleiding bent. Lees eerst het hele verhaal omtrent de reacties voordat je zelf reageert. Dan weet je waar het over gaat. Dan kun je een reactie geven die hout snijdt. Succes.

 • no-profile-image

  anne

  meeveehouder wij zitten op dezelfde lijn. Ik krijg overigens de indruk dat een aantal van de reageerders zich niet helemaal heeft verdiept in de franse of beierse melkveehouderij. Frankrijk en Duitsland zijn bang, terecht bang dat de niet efficiente bergboeren en postbode boeren het onderspit delven bij de onontkoombare liberalisering. Dat moet je wat mij betreft echter niet oplossen via quotering maar via het melkfonds waar de duitsers het over hebben, en de herverdeling van premies waar de fransen een voorstel voor maakten.

 • no-profile-image

  Boer

  Als je je neus een beetje over de grens steekt zal het snel duidelijk worden dat je eigen bedrijf door andere redenen niet veel slagkrachtiger wordt dan de bedrijven van de bergboeren.Beide keren wordt het zwemmen met een blok beton aan je enkels.De fransen daartegen laten hun kaas niet van het brood eten.Dat is hopelijk jullie geluk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Welke productiestijging? Paul, wishfull thinking. Als jouw fabriek de melk uit bv. Amerika of op de spotmarkt goedkoper kan krijgen zal ze deze kopen om concurrerend te blijven ten opzichte van andere zuivelfabrieken. En als er melk tekort zou zijn betekent dit automatisch einde leverantieafspraken v.w.b. maximale aanvoer. Al met al zie ik dit dus anders.

 • no-profile-image

  D.vd Z

  Zelfs de VS gaan nadenken over een productiebeperkend systeem. Dus de standpunten van de NMV en DDB vinden wereldwijd ondersteuning.

 • no-profile-image

  Lie

  Tja melkveehouder ik klink waarschijnlijk vrij naief in mijn opvattingen maar ik ben in Canada geweest en heb gezien hoe de melkveehouders het voor elkaar hebben en zij weten wat ze voor hun melk krijgen en wanneer de productiekosten omhoog gaan krijgen zij ook meer betaald , geen subsidies om ze het hoofd alsnog boven water te houden, waarom mogen de supermarkten hun kosten wel doorberekenen aan de klant maar een melkveehouder niet? Ik denk niet dat supply management alleen voor NL zou moeten gelden maar voor de EU, produceer wat er nodig is voor deze regio en iedereen verdient een boterham.

 • no-profile-image

  eco

  Fryske Boer, je moet de reactie van econoom iets beter lezen. Econoom geeft volgens mij aan dat als heel Europa het deed zoals de "gekke hollander" we nu zouden melken voor 10 cent. Dit alles omdat er dan nog een veel groter overschot zal zijn. Dit zal dan wel niet lang duren want voor 10 cent kun je niet melken.

 • no-profile-image

  piet

  de olieprijs is al weer gestegen met 10 procent. de olieboeren produceerden gewoon minder, nu de melkboeren nog.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, Jij draait het een vreemde kant op. Het verschil tussen jou en mijn redenering over dat er een soort quotumsysteem wel of niet komt ? Jij gaat uit van een vraagmarkt en ik van een aanbodmarkt. In een vraagmarkt heb je geen quotum nodig en in een aanbodmarkt kon dat juist wel eens zo zijn. Misschien dat een van de FrieslandCampina bobo's zich hierover uit wil laten?

 • no-profile-image

  DvdG

  Wat is ZLTO toch stil! Wat wil je als veroorzaker van alle ellende, door te lobbyen voor verruiming!

 • no-profile-image

  wat

  Wat kost dat quotum dan wat niet vol komt. t kan nooit veel zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Anne, ik ben het wel met je eens. De argumenten van mestoverschot en ammoniak zijn argumenten die met een consistent milieubeleid ten opzichte van andere bedrijfstakken in Nederland met één veeg van tafel gehaald worden. Heel kort; waarom mogen andere "afvalprodukten" in Nederland wel geëxporteerd/ geïmporteerd worden en mest niet. Natuurontwikkeling past de overheid wel vandaar, en pleidooien voor behoud van quotum komt merendeels van investeerders in quotum die er tot in nek toe inzitten en (bijna) pensioengerechtigden. En voordat iedereen over me heen valt, de volgende vraag; waarom is de melkprijs dramatisch gezakt terwijl het europees quotum niet wordt volgemolken? Een van de redenen is een te hoge melkprijs en hierdoor omschakeling naar plantaardige producten waardoor markten verloren zijn gegaan. En die komen alleen terug als de melkprijs zakt óf de prijzen uit de plantaardige sectoren gaan stijgen. En als dit laatste niet gebeurt kun je roepen wat je wilt, ook met een lager aanbod.

 • no-profile-image

  A.f

  Uit analyse van de cijfers van het PZ blijkt dat de consumptie in EU hetzelfde is gebleven, ondanks de stijgende prijzen in 2007. Dat leidt tot de conclusie dat de productiestijging door de quotumverruiming tot deze desastreuse prijsdaling heeft geleidt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Precies Paul, als leveranciers buiten Nederland de melk brengen voor 25 of 28 cent, dan geven ze jou geen 30 of 40 cent. Je hebt het dus toch goed begrepen.

 • no-profile-image

  Gaatze

  Ik vindt het Canadese systeem niet zo raar hoor! Alle EU lidstaten voor eigen consumptie produceren. Als dat betekend dat de productie dan met 2/3de moet inkrimpen in nl dan betekend dat toch dat we allemaal maar 25 koeien hoeven te melken! wie wil dat nu niet?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tja Lie, om je even wakker te houden; enkel voor eigen regio produceren betekent voor 2/3 van de Nederlandse melkveehouderij de deuren sluiten. Als dat je bedoeling is, dan heb je gelijk.
  En de wijsheid dat buiten NL goedkoper kan worden geproduceerd klopt helemaal door de financiële erfenis van quotumlasten vanwege de quotering en het huidige mestbeleid met dubbele agenda door exportverbod. Haal die twee molenstenen om de nek vandaan, en we behoren (vanwege de arbeidsefficientie en klimaat) tot de meest efficiente landen van Europa en ook grotendeels erbuiten. En juist in de huidige tijd van wereldwijde crisis kan deze exporterende sector van grote betekenis zijn/worden. En milieu? Als de (bewerkte/ ingedikte) mest in Europa gelijkmatig verdeeld zou mogen worden dan zou je pas echt milieuvoordeel én economisch voordeel hebben. Woutertje Bos had zijn centjes beter kunnen investeren in de landbouw, dan voor het rechttrekken van de balans bij banken. Maar daar is ie inmiddels ook wel achter. Nou maar hopen dat ze dezelfde fout niet bij de landbouw maken. Want weg is weg, en van natuur en toeristen met een lege beurs kun je Nederland niet recht houden.

 • no-profile-image

  econoom

  maar wat goed dat europees quotum niet volgemolken is. konden we nu voor 10 cent per liter melken. vive la france.

 • no-profile-image

  klaas

  morgen 2april, grote koeienboeren gaan apart vergaderen,zullen ze ook voor de kleintjes opkomen,of denken ze weer alleen aan zichzelf. het zal mij benieuwen, we hebben in elk geval een spion gestuurd.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.