Home

Achtergrond 239 x bekeken

Forse uitvoerdaling staat los van crisis

De uitvoer groente en fruit uit Nederland zakte de eerste maand van dit jaar met 29 procent.

Dat staat gelijk aan een daling van 25 miljoen kilo. Het Productschap Tuinbouw schrijft de daling vooral toe aan eerdere productieproblemen en voorraadposities in andere EU-landen en niet aan de economische crisis. Zo zakte de uitvoer peren in januari met 8,5 miljoen kilo. Deze afname is vooral het gevolg van de lage oogst in 2008 na een slechte bloeiperiode dat jaar. De voorraden peer zijn daardoor lager dan in andere jaren. Peer neemt in januari een behoorlijk aandeel in het uitvoervolume, omdat de teelt in de kassen nog niet op gang is.

Ook is de uitvoer van appelen is gedaald met 2,5 miljoen kilo. Hier is de voorraadpositie van andere afnemende landen de oorzaak. In 2008 was de vraag naar appels uit Nederland juist groter door oogstproblemen in Oost-Europa. Ook de lagere uitvoer van witte kool (minus 1,4 miljoen kilo) is de oorzaak van hogere voorraden in andere landen. Dat zorgt voor een scherpe aanhoudende prijsdruk op de afzetmarkt voor Nederlandse kool.

Strenge vorst

Ook de uitvoer prei liep in januari stevig terug, meldt het PT. De daling bedroeg 0,5 kilo en is het gevolg van de vorstschade in Zuid-Nederland. Een belangrijk deel van de teelt werd getroffen door strenge vorst begin januari. Andere landen als België profiteren van de toegenomen vraag naar prei in Europa. De prei-omzet van REO veiling verdubbelde juist.

Het Productschap Tuinbouw (PT) publiceert normaal geen uitvoercijfers over januari omdat de cijfers over één maand teveel schommelingen kan vertonen. Ook is het uitgevoerde volume relatief klein. Dit jaar deed het productschap dat wel om de effecten van de economische crisis te peilen. Dat effect lijkt beperkt, concludeert het productschap. Het zijn vooral incidentele oorzaken die de daling van de uitvoer verklaren. Toch is er een effect, vermoedt het PT. "De koopkracht in opkomende markten is verminderd en het is lastiger om exportverzekeringen af te sluiten." Ook zijn er grote verschillen tussen producten te zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.