Home

Achtergrond 4 reacties

'Forse groei vee mogelijk in natuur Brabant'

In Brabant kunnen zeker vijftig intensieve veehouderijen aan de rand van natuurgebieden nog fors uitbreiden, dit meldt de Gelderlander.

Zij hebben de mogelijkheid om vijf tot tien keer meer dieren te houden op plekken waar zij tot 2,5 hectare aan stallen kunnen bijbouwen.

Dat blijkt uit een overzicht waar­mee het provinciebestuur de situatie markeert van 1.288 veehouderijen die vallen onder de Wet ammoniak en veehouderij (Wav). De bedrijven bevinden zich binnen 250 meter van zeer kwetsbare natuurgebieden. De wet, die de natuur moet beschermen tegen de schadelijke invloed van ammoniak dat vrijkomt uit mest, is sinds vorig jaar aanzienlijk afgezwakt. Zo'n 1.200 veehouderijen nabij natuurgebieden hebben geen last meer van deze wet.

Zeker 500 van de 1.288 veehouderijen die nog wél binnen de Wav-zones vallen, kunnen met subsidie van de overheid beëindigd of verplaatst worden naar één van de 48 landbouwontwikkelingsgebieden (log's) die de provincie speciaal heeft aangewezen voor concentratie van de intensieve veehouderij. Ook uitbreiding ter plaatse is doorgaans nog mogelijk, al is de ruimte voor deze veehouderijen niet zo groot als voor de genoemde vijftig bedrijven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  of worden het schotse hooglanders ?

 • no-profile-image

  gert

  verburg prijst de onteigeningen van landbouwgronden door de provincie brabant,tegenstrijdige berichten dus.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Als het niet zo in triest zou zijn zou je er om kunnen lachen. Intensieve veehouderijen, een van de meest pregnante voorbeelden van hoever de mens van de natuur is afgedwaald, juist in de nabijheid van gebieden waar de natuur (nog) de hoofdrol heeft. Ecce Homo!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Herman. Je opmerking is irrelevant. Het gaat om ontwikkelingsruimte van veehouderijen ondanks (vermeende) schade aan natuur.
  De "move" naar een emotionele reactie over intensief in je reactie is daarom naar mijn mening misplaatst. Zoals ik al schreef in een eerdere reactie waarschuwde de wijsgeer Aristoteles ( 400 v. Chr.) al voor extreem denken. Ik kan het niet nalaten je hier toch nog een keer aan te herinneren.

Of registreer je om te kunnen reageren.