Home

Achtergrond 3 reacties

Fischer Boel vindt afzetsteun magere melkpoeder niet nodig

Het ondersteunen van de afzet van magere melkpoeder voor veevoer of de verwerking van magere melk tot caseïne is niet nodig.

In de huidige omstandigheden zouden de maatregelen niet efficiënt zijn. Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vanochtend gezegd bij het begin van het overleg tussen de EU-landbouwministers. Volgens Fischer Boel heeft de EU inmiddels genoeg gedaan om de zuivelmarkt te stabiliseren.

De landbouwcommissaris haalde nog eens hard uit naar die lidstaten die gemaakte afspraken over de zuivelquotering weer ter discussie willen stellen. "We moeten stoppen met deze puur politieke discussie en ons richten op de werkelijke economische problemen.

Opschorten qoutumverruming

Landen als Duitsland hebben gepleit voor het opschorten van de aanstaande quotumverruiming, uit vrees dat de al lage melkprijs daardoor nog meer onder druk komt te staan. Fischer Boel bestrijdt echter dat de quotumverruiming de oorzaak is van de lage prijzen; volgens haar ligt de oorzaak in een combinatie van een verminderde vraag en een hoger productie buiten de EU.

De EU-melkproductie daalde vorig jaar met 0,4 procent, ondanks de ruimere quota. Ook het komend zuiveljaar wordt verwacht dat de productie onder de gestelde quota blijft.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ze is wel blij met de lage prijzen,vorig jaar maakte ze zich wel druk om de hoge prijzen voor de consument,nu zijn die klachten wat minder

 • no-profile-image

  Bert

  Toch raar, als je op de site van het PZ kijkt met de Europese melkaanvoer over de jaren 2006, 2007 en 2008. De aanvoer is volgens deze cijfers elk jaar gestegen . Namelijk 366 miljoen meer in 2007 dan in 2006 en 814 miljoen kg melk meer in 2008 dan in 2007. Wie heeft de goede cijfers?

 • no-profile-image

  Graats

  Dat juist de lidstaten welke hun quotum wél vol melken kunnen met een quotumkorting worden geremd in hun productie wordt genegeerd. Natuurlijk is het effect van de vraaguitval groter op de melkprijs dan quotumuitbreidingen, maar linksom of rechtsom, deze quotumuitbreidingen hebben een negatieve invloed op de melkprijs.
  Fischer Boel verheft haar mening echter tot doel. Daardoor staat ze niet meer open voor argumenten. Ook niet voor nieuwe argumenten door gewijzigde omstandigheden. Nog even wachten dus op de volgende landbouwcommissaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.