Home

Achtergrond 431 x bekeken 2 reacties

Financiën aanpassen en goedkoop gaan voeren

De financiële verplichtingen en mogelijkheden aanpassen en zo goedkoop mogelijk voeren.

Dat is volgens Alfa accountants en adviseurs de beste manier voor melkveehouders om met de huidige lage melkprijzen te overzomeren.

Boeren kunnen niet alles op de kop zetten, maar met een aantal relatief simpele aanpassingen is het volgens Jappie Rijpma van Alfa gemakkelijker om de komende maanden door te komen dan door verder te boeren op de eenmaal ingeslagen weg.

Een van de maatregelen om de lasten beter te verdelen is volgens Rijpma om af te spreken dat de aflossing van de hypotheek voortaan in de winter wordt gedaan. Door de lage melkprijzen kan minder worden betaald uit de lopende rekening. Zeker nu met het begin van het groeiseizoen de kosten oplopen, voor bemesten, oogsten en andere werkzaamheden.

Ook is het belangrijk het kredietmaximum niet te overschrijden. Het is verder goed om vervangingsinvesteringen ook terdege te plannen, zodat ook deze geen te groot beroep doen op de lopende rekening. Rijpma stelt dat het de voorkeur geniet om hiervoor een lening af te sluiten. Ook bijzondere gezinsbestedingen moeten goed worden gepland.

Kostenbesparende maatregelen

Naast deze set van financiële maatregelen is het goed om een aantal kostenbesparende maatregelen te nemen op bedrijfsniveau. De meest effectieve is door zo vroeg mogelijk te starten met het voeren van gras de krachtvoergift tot een minimum te beperken.

Voor het benodigde krachtvoer loont het om de markt goed af te struinen. Wie nu moet aankopen, kan bijvoorbeeld heel gunstig krulpulp of voergerst kopen. Duur eiwit moet worden gemeden. De maisgift kan worden afgestemd op een ureumgehalte in de melk van 20. Hoger is niet nodig. Ook raadt Rijpma aan om overtollig vee te verkopen.

Alfa verwacht dat de grootste kasproblemen optreden in juni en juli, hoewel er ook nu al boeren zijn die krap zitten. Dat zijn meestal mensen die pas hebben geïnvesteerd. Ook het voorstel van LTO, om de bedrijfstoeslagen al in augustus te betalen, helpt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Gerard

    Ben je ff blij als je een boerderijcamping heb en of andere activiteiten op je erf, daar krijg je inkomsten van in juni en juli...helpt verbreding dan toch misschien het landbouwbedrijf in mindere tijden?

  • no-profile-image

    duitse boer

    frag well is Jappie Rijpma , schient ja een hel slaue kerlke to wesen??:(

Of registreer je om te kunnen reageren.