Home

Achtergrond 197 x bekeken

Financiële onrust wint van rentestappen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze week de rente voor de eurozone met 0,5 procentpunt verlaagd tot 1,5 procent, een historisch laag niveau.

De Bank of England had voorafgaand aan het rentebesluit de rente al verlaagd van 1 tot 0,5 procent, eveneens een record. De aandelenmarkten en wisselkoersen lijken nauwelijks nog te reageren op de rentebeslissingen, vooral omdat deze voorspelbaar waren. Feitelijk hebben de centrale banken wereldwijd weinig speelruimte tot verlaging, terwijl andere instrumenten vrijwel uitgeput zijn. De ECB verloor 5,7 miljard euro door leningen aan banken die zijn omgevallen.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet motiveerde de beslissing door te wijzen op de verslechterende economische vooruitzichten. Werd drie maanden geleden uitgegaan van een beperkte economische krimp, nu wordt uitgegaan van een krimp van 2,2 tot 3,2 procent. De Amsterdamse AEX daalde weliswaar 5,2 procent, maar de daling was ruim voor de rentestap ingezet.

Tot donderdag leek de euro aan waarde te verliezen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een euro was 1,25 dollar waard, tegen 1,28 dollar een week eerder. Normaliter leidt een renteverlaging tot een daling van de eurowaarde ten opzichte van andere munteenheden, maar gisterochtend daalde de dollar. Het pond steeg bijna de hele week, omdat de ECB aangaf verdere renteverlagingen goed mogelijk te achten, terwijl de Britten mogelijk voorlopig niet verlagen.

De dollar verloor terrein ten opzichte van vrijwel alle belangrijke munteenheden, vooral omdat valutahandelaren weinig vertrouwen houden in het financiële systeem. De grootste Amerikaanse bank, JPMorgan Chase & Co, kreeg een lagere kredietwaardering van Moody’s.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.