Home

Achtergrond

Fietsen voor fijn stof onder Schiphol

Vrijwilligers die meewerken aan een onderzoek naar de effecten van fijn stof, fietsen deze week op hometrainers op de perrons van het station onder Schiphol.

Het RIVM en de Universiteit Utrecht onderzoeken momenteel de gezondheidseffecten van fijn stof op het menselijk lichaam. Fijn stof is een vorm van luchtverontreiniging.

Een groep van ongeveer dertig vrijwilligers wordt in sessies van vijf uur op verschillende plekken in Nederland neergezet. In die periode moeten ze iedere uur een kwartier fietsen. "Hierdoor ademen ze dieper in'', aldus een van de onderzoekers.

De proef met de vrijwilligers wordt op verschillende locaties uitgevoerd. Het treinstation Schiphol is als eerste aan de beurt. Daarna verkassen ze naar andere plekken. "We meten nu op een plek waar veel treinen rijden, maar later ook in een gebied met veel scheepvaart.''

De hometrainers staan binnenkort ook naast een drukke weg in Rotterdam en in een landelijke omgeving met veel vee. Na de sessies worden de vrijwilligers 'doorgemeten' door de Universiteit Utrecht. "We kunnen dan zien hoe de longen reageren op
luchtverontreiniging'', aldus de zegsman van het RIVM. Volgens de onderzoekers zijn de extra gezondheidsrisico's voor deze jonge
gezonde vrijwilligers verwaarloosbaar. "Feitelijk worden wij allemaal blootgesteld aan fijn stof als we bijvoorbeeld naar ons werk fietsen.'' Na de zomer verwacht het RIVM met de eerste onderzoeksresultaten te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.