Home

Achtergrond 200 x bekeken 2 reacties

FNV beschuldigt Donner van ramkoers

FNV-voorzitter Agnes Jongerius verwijt minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) op ramkoers te liggen in het overleg met de vakbeweging. Donner heeft Jongerius gevraagd mee te werken aan bevriezing van de lonen voor drie jaar.

Ook zou de CDA-bewindsman de AOW-leeftijd al per 1 januari 2011 van 65 naar 67 willen verhogen. Dat stelt de FNV-voorzitter in een interview met de Telegraaf. Volgens Jongerius zitten door de opstelling van Donner de onderhandelingen over een sociaal akkoord met werkgevers en de vakbeweging muurvast. Zoals het er nu uitziet, verwacht ze niet dat snel een akkoord gesloten wordt.

Donner heeft volgens Jongerius om drie jaar nullijn gevraagd. Dat betekent volgens haar drie jaar koopkrachtverlies, omdat lonen niet gecorrigeerd worden voor inflatie. Daarbij zou de minister de vakbeweging de keuze hebben voorgelegd om of bestaande cao's open te breken of het afspreken van de nullijn in nieuwe cao's met een looptijd van drie jaar.

Ook is de FNV-voorzitter geschrokken van de AOW-voorstellen van Donner. Hij zou met ingang van 2011 de pensioengerechtigde leeftijd op 67 jaar willen zetten. Eerdere voorstellen gingen altijd uit van een geleidelijke verhoging met een maand per jaar vanaf 2016. Wel wil de minister volgens Jongerius iedereen ontzien bij de verhoging van de AOW-leeftijd die op 1 januari 2011 tenminste 50 jaar is. Maar tot grote onvrede van de FNV-voorzitter wordt niks geregeld voor mensen met zware beroepen.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  zachte dokters maken stinkende wonden

 • no-profile-image

  Gerard

  Waarom krijg ik steeds het beeld dat FNV leden zo min mogelijk willen werken maar wel hun koopkracht willen behouden?

  Het is toch logisch dat de AOW leeftijd verhoogt moet worden, de bestaande AOW leeftijd is al weet ik veel hoe oud en is berust op de zwaarte van de beroepen toen en de gemiddelde levenverwachting van toen.

  Dat nu wordt geprobeerd het versnelt in te laten treden is niet raar als we in een crisis zitten, we weten allemaal ook wel dat het gigantisch wat geld scheelt en dit kan dan weer geinvesteerd worden in de economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.