Home

Achtergrond

Extra steun LNV voor ontwikkeling innovaties

Kansrijke technologische vernieuwingen als robotisering en zonnecellen krijgen meer financiële ondersteuning.

Het bestuur van het Productschap Tuinbouw (PT) neemt komende week een besluit over de regeling E(ngineering). Daarna beoordeelt het PT al snel de eerste aanvragen, waaronder een oogstmachine voor asperges. Een consortium van bedrijven moet deze technieken samen met telers ontwikkelen. De regeling E(ngineering) start per april. Stichting Technologiefonds Tuinbouw voert de regeling uit.

Volgens Ben Veldhoven van de stichting gaat het om projecten van veelal kleine bedrijven die in de praktijk geen banklening kunnen krijgen. "Deze partijen kunnen dan hun heil zoeken bij participatiemaatschappijen, maar die willen al snel 40 tot 50 procent van de aandelen." Drie samenwerkingsverbanden staan klaar om via de regeling geld te krijgen voor de verdere ontwikkeling. "Eén van die projecten is een aspergeoogstmachine. Door de machine kunnen aspergeplanten dichter op elkaar geplant worden. Het zijn projecten die geselecteerd zijn vanwege de effecten op de sector. Ze moeten de teelt optimaliseren, de kostprijs verlagen en kwaliteit verhogen."

De stichting begeleidt jonge technologieprojecten in de eerste ontwikkelingsfases. Deze projecten hebben de E(ngineering)-regeling nodig om het prototype marktrijp te maken. Zo is de oogstmachine nog niet marktrijp. "Het gaat er om de techniek te ontwikkelen en gelijk de kwaliteit te behouden."

De stichting heeft circa 12 projecten in een vroegere ontwikkelingsfase die mogelijk ook aansturen op financiering door de E(ngineering) regeling. "Zo is er een project waarbij waterstof WKK’s aandrijft en een ander project met doorzichtige zonnecellen." Animo voor de regeling is er genoeg, denkt Veldhoven.

De E(ngineering)-regeling is ingesteld door het ministerie van LNV. In totaal is één miljoen euro beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.