Home

Achtergrond 187 x bekeken 2 reacties

Europese heffing tegen Amerikaanse biodiesel

Vanaf 13 maart geldt er in de Europese Unie een extra heffing op de import van Amerikaanse biodiesel.

Amerikaanse bedrijven die biodiesel naar de EU exporteren moeten vanaf dan een heffing van tussen de 26 en 41 euro per 100 kilo diesel betalen.

De maatregel, die woensdag is bekendgemaakt, is bedoeld om dumping van goedkope brandstof op de Europese markt tegen te gaan. Voorlopig gaat het om een tijdelijke importheffing voor zes maanden.

Amerikaanse bedrijven importeren goedkope biodiesel uit bijvoorbeeld Brazilië. Ze voegen er vervolgens minder dan 5 procent in Amerika geproduceerde diesel aan toe. Dat is voldoende om in aanmerking te komen voor een Amerikaanse subsidie. De biodiesel wordt vervolgens naar Europa geëxporteerd.

Doordat de Europese markt wordt overspoeld met goedkope biodiesel uit de VS is het lastig in Nederland, of elders in de EU, biodiesel te produceren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter de Groot

  Het is toch bezopen om een heffing te nemen..
  Je zit in een crisis en dan gaat men kostenbesparende energie een heffing opleggen..Laat die EUboer nu maar gewoon hun granen telen i.p.v. koolzaad en noem maar op. Een goedkoop voedselpakket daar gaat het om. En die goedkope energie is gunstig voor de economie...Maar nee er moeten weer een stel zakkenvullers beschermd worden...SHELL etc...

 • no-profile-image

  Erik Wisselo

  Betreft USA biodiesel, ik ben het eens dat de amerikanen terug moeten worden gefloten,maar bijv in nederland heft de staat ook op biodiesel de volle accijns heffing, dan wordt het niet meer interessant om te tanken, dus ook niet om te produceren. dus eu kijk eerst eens naar je eigenbeleid. mvg, Erik Wi

Of registreer je om te kunnen reageren.