Home

Achtergrond

Europarlement weert Le Pen als voorzitter

Het Europarlement gaat snel het reglement wijzigen om te voorkomen dat de Franse extreem rechtse politicus Jean-Marie Le Pen in juli tijdelijk voorzitter wordt.

Le Pen (80) zou die functie krijgen, omdat hij na de verkiezingen in juni vrijwel zeker het oudste parlementslid is. Als nestor mag hij dan de vergadering leiden tot een nieuwe voorzitter is gekozen.

"Het is totaal onacceptabel dat een negationist die Auschwitz een detail van de historie noemt, zo'n erefunctie krijgt. Ook al duurt het voorzitterschap maar een paar uur'', stelde leider Martin Schulz van de socialistische fractie, waartoe ook de PvdA behoort.
Zijn voorstel om het reglement te wijzigen, kreeg woensdag direct steun van de christendemocratische fractie met onder meer het CDA. Beide fracties vormen een meerderheid in het parlement.

Le Pen, leider van het Franse Front National, foeterde in een reactie dat hij zich zwaar beledigd voelt. Hij eiste vergeefs excuses van de socialisten. Hij stelde geen negationist te zijn, omdat hij de vernietiging van de joden in de Tweede Wereldoorlog niet ontkend. Wel herhaalde dat de gaskamers van concentratiekamp Auschwitz een detail zijn van de Tweede Wereldoorlog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.