Home

Achtergrond 3 reacties

Europarlement veegt Europese bodemrichtlijn van tafel

Een voorstel om de Europese bodemrichtlijn weer op de politieke agenda te plaatsen is vandaag weggestemd door het Europees Parlement.

Het groene Italiaanse parlementslid Vincenzo Aita had de wens om te komen tot een bodemrichtlijn opgenomen in zijn rapport om verarming van landbouwgrond, bijvoorbeeld door droogte en erosie, tegen te gaan. Andere voorstellen, zoals meer toezicht op verdroging en betere irrigatie, haalden het wel.

Nederland is altijd tegen een EU-bodemrichtlijn geweest, uit vrees dat die zou leiden tot extra administratieve lasten. Bovendien wordt de bodem al beschermd door andere Europese wetten, zoals de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder was om dezelfde redenen blij dat het voorstel is weggestemd. Hij vindt dat eerst de effecten van de huidige milieuwetgeving op de bodem moeten worden bekeken, voordat aan nieuwe wetgeving kan worden begonnen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  een opeenstapeling van wetten,waar niemand na aanneming meer de bomen door het bos kan zien en een boer ook niet meer weet waar hij aan toe is

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Denk wel dat er iets in de week is gezet.
  Wees je er van bewust dat er iets aan zit te komen.Ga nu maar eens iets doen aan je organische stof in de grond want nu is dit nog goedkoop om dit op te krikken zodat de grond weer in balans is.Een soort vliegwiel die nodig is om boer te blijven.Tijden zijn tijden maar een uitgemergelde grond heb je niet in een paar jaar weer in balans.

 • agratax1

  Het feit dat er een wet moet komen, om de boeren te dwingen hun belangrijkste productie middel in conditie te houden. Hoe ver kun je als producent gezonken zijn onder het politieke prijzen juk, dat je je productie middel(en) moet uitbuiten / uitmergelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.