Home

Achtergrond 2 reacties

Europarlement tegen nano- en kloonvoedsel

Het Europees Parlement is tegen voedsel met nanodeeltjes en tegen vlees of melk van gekloonde dieren.

Beide moeten voorlopig worden verboden, stelde het parlement vandaag in een rapport dat was voorbereid door SP-Europarlementslid Kartika Liotard. Als de EU-landen later akkoord gaan, wordt dit standpunt een EU-wet.

Voedingsmiddelen met nanodeeltjes (zoals bepaalde voedingssupplementen en sportdranken) zijn voor Liotard nog niet veilig genoeg. Voor deze voeding met piepkleine deeltjes bestaat namelijk nog geen test om te zien of ze riskant zijn voor de gezondheid.

De SP'ster is tegen vlees en andere producten van gekloonde dieren, omdat het klonen veel dierenleed veroorzaakt. De dieren blijken nogal veel afwijkingen te vertonen.

Het parlement omarmt in principe voeding met nanodeeltjes. Al zo'n honderd energie- en vitaminedrankjes en verpakkingen hebben de minuscule deeltjes die de smaak of opname in het lichaam bevorderen. "Maar de deeltjes moeten wel op het etiket, zegt Liotard. "En er moet een verplichte test komen. Die bestaat nog niet, maar de innovatie gaat hard. Zeker nu duidelijk is dat we die testprocedure willen.''

Het SP-Europarlementslid is "hartstikke blij'' dat het parlement haar standpunten woensdag heeft gesteund. ,,Dit is een grote stap voorwaarts voor veiliger voeding in Europa.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ria Mentink

  correctie: er moet natuurlijk Gerda Verburg staan.
  De extra t is t- veel van het 'goede' .
  Sorry Gerda, iedereen , dus ook jij heeft recht op haar eigen naam.

 • no-profile-image

  Ria Mentink

  Goed zo, een prachtig bericht dat de zon achter de wolken tevoorschijn tovert, zelfs op een regenachtige dag.

  Als ze nu ook dit standpunt en de daarbijhorende wettne innemen tegn genetisch gemanipuleerde gewassen en proeven met gen- gewassen dan begin ik eindelijk de voordelen van Brussel te zien.
  Misschien kunnen zij onze regering overtuigen in de persoon van Gerda Verburgt?
  Zij heeft duidelijk een eye opener nodig, misschien lukt dat de politici op haar niveau, want ons burgers lukt dit blijkbaar niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.