Home

Achtergrond

Europarlement maant Turkije tot erkenning Cyprus

Turkije moet voor het einde van 2009 is een duidelijk signaal geven dat het EU-land Cyprus indirect erkent.

Het Europees Parlement heeft dat donderdag bepleit. De parlementsleden stemden bijna unaniem in met een adviesrapport van CDA'ster Ria Oomen over Turkije.

Turkije is sinds 2004 kandidaatlid van de Europese Unie. Het land is echter tamelijk traag met het doorvoeren van vereiste hervormingen, vindt het parlement. Ondanks beloftes erkent het Cyprus nog niet als land.

,,In mijn rapport ben ik kritisch en fair. Het rapport houdt Turkije een spiegel voor. Turkije moet nu echt hervormen'', aldus Oomen. Ze onderstreept de invoering van een onafhankelijke en onpartijdige justitie en het waarborgen van mensenrechten. Oomen noemt die ,,het hart van de Europese samenwerking en de waarden die ons in Europa binden.''

Met het huidige tempo van hervormingen zou Turkije over circa tien jaar kunnen toetreden tot de EU. Het wordt dan waarschijnlijk het grootste EU-land qua inwonertal. Het krijgt daarmee ook de meeste stemmen bij EU-beraad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.