Home

Achtergrond 184 x bekeken

Europarlement betwijfelt nut EU-reizigerssysteem

Het Europarlement betwijfelt het nut van een groot registratiesysteem voor mensen die de EU binnenkomen en teruggaan, zoals de Europese Commissie heeft geopperd.

In de VS blijkt het amper te helpen tegen te lang blijvende bezoekers, wat het doel is van het systeem. Ook zijn Europarlementsleden bezorgd over de kosten. Het Europarlement heeft dinsdag ingestemd met een adviesrapport hierover van VVD'ster Jeanine Hennis-Plasschaert. Ook voor het elektronisch systeem voor reisvergunningen betwijfelt het parlement of het wel echt nodig is. Een nauwe samenwerking tussen inlichtingendiensten is volgens het Europarlement efficiënter dan massale verzameling van gegevens. Wel steunt het parlement het voorstel voor eenvoudiger registratie van bonafide reizigers.

Elk jaar overschrijden zo'n 140 miljoen niet-Europeanen de EU-grenzen. Van hen waren er in 2006 naar schatting acht miljoen illegale immigranten. Hennis-Plasschaert: "In een Unie zonder binnengrenzen is het absoluut noodzakelijk om de buitengrenzen goed te bewaken. Het is dan ook volkomen legitiem om het Europese grensbeheer verder te ontwikkelen en te versterken. We moeten echter wel weten in welke richting we aan het werken zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.