Home

Achtergrond

Engelse boeren strijden tegen IPPC-regels

De National Farmers Union en de National Pig Association strijden deze week in Brussel tegen een strengere IPPC-richtlijn, de regels voor de aanpak van vervuiling die onder meer boerdenbedrijven treffen.

Beide Britse organisaties krijgen daarbij onverwachte steun van staatssecretaris Jane Kennedy van landbouw die met de boerenvertegenwoordigers naar Brussel is gereisd.

Het Europees Parlement moet volgende week stemmen over voorstellen om de IPPC-regels verder aan te trekken. Volgens de Britten betekent dat dat veel meer veehouderijen en glastuinbouwbedrijven onder de regels gaan vallen, met alle extra financiële en administratieve rompslomp van dien. Bovendien krijgen ook varkens- en pluimveehouderijen voor wie de IPPC-regels nu al gelden met nog strengere regelgeving te maken.

Vice-voorzitter Meurig Raymond van de NFU: "We zetten al lang vraagtekens bij de geschiktheid van de IPPC om emissies van varkens- en pluimveebedrijven te beheersen."

"De richtlijn was oorspronkelijk bedoeld voor grote industriële installaties zoals elektriciteitscentrales en is volstrekt ongeschikt voor de land- of tuinbouw. De gevolgen van de veranderingen kunnen zeer ernstig zijn en tot aanzienlijke hogere kosten en lasten voor kleinere bedrijven leiden", aldus Raymond.

Of registreer je om te kunnen reageren.