Home

Achtergrond

En wéér is het vrijdag de 13e

Voor de tweede maand op rij is het vrijdag de 13e, de dag die volgens het volksgeloof meer ongeluk met zich meebrengt dan een gewone dag.

Februari kende dit jaar óók een vrijdag de 13e. Het gebeurt maar eens in de zeven á acht jaar dat de ongeluksdag zich in twee elkaar opvolgende maanden voordoet.

De vrijdag als ongeluksdag zou zijn oorsprong vinden in het feit dat Jezus op die dag werd gekruisigd. Het getal 13 wordt in Europa en Amerika gezien als een ongeluksgetal. Maar wetenschappelijk is nooit bewezen dat de dag meer ongeluk oplevert dan andere dagen. Sterker nog: een Nederlands onderzoek van een paar jaar geleden wees zelfs uit dat de meeste Nederlanders juist minder pech hebben op vrijdag de 13e.

Organisaties als de NS, de ANWB of grote ziekenhuizen als het AMC melden op vrijdag de 13e niet meer problemen of ongevallen dan op andere dagen. Wel trouwen er ook in Nederland minder mensen dan op andere vrijdagen. In Amerika leeft het fenomeen sterker: daar nemen veel mensen zelfs een vrije dag op of stellen uit voorzorg zakelijke transacties uit.

De volgende vrijdag de 13e is in november.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.