Home

Achtergrond

Ecomare slaat alarm over verminkte bruinvissen

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn al meer dan twintig bruinvissen op de Nederlandse kust aangespoeld.

In dezelfde periode in 2008 waren dat er maar vijf. Meer dan de helft van de gevonden bruinviskadavers was bewerkt met messen. "Ronduit alarmerend'', aldus Ecomare, het centrum voor de wadden en de Noordzee op Texel.

Volgens Ecomare zijn de meeste kadavers doormidden gesneden. "Ook zijn losse stukken staart, losse koppen, stukken romp en vinnen gevonden. Daardoor is het niet goed mogelijk het exacte aantal dode gestrande dieren te tellen'', maakte het centrum bekend.

Volgens Ecomare is het nog niet eeder voorgekomen dat zo veel bruinvissen in een paar maanden tijd aanspoelden. Ook het aantal met messen bewerkte zeezoogdieren was nooit zo hoog. Kadavers van bruinvissen die op het strand liggen zien er vaak niet fraai meer uit en ze stinken enorm. De dode dieren die de afgelopen tijd aanspoelden waren echter vers en gezond.

Woordvoerder Just van der Broek "Niemand heeft iets gezien, maar we vermoeden dat de bruinvissen in staande netten verstrikt zijn geraakt en vervolgens zijn verdronken'', aldus Van der Broek. Een bruinvis is een zoogdier dat boven water ademhaalt.
De vissers snijden liever een verstrikte bruinvis aan stukken, dan dat ze het dure net beschadigen. "Sleepnetten zijn veel veiliger voor de dieren, ze maken namelijk veel lawaai en de bruinvissen schrikken daarvan.''

Ecomare pleit voor zogenoemde pingers die op staand want kunnen worden aangebracht. De pingers zenden een voor zeezoogdieren irritant geluid uit dat de vissen op afstand houdt. Ecomare dringt er bij de rijksoverheid op aan deze pingers verplicht te stellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.