Home

Achtergrond 675 x bekeken 3 reacties

Ebelsheerd gaat graankachel onderzoeken

De proefboerderij Ebelsheerd gaat een onderzoek doen naar het verbranden van graan in een biomassakachel.

Het proefbedrijf richt zich op het verbranden van graan dat is afgekeurd voor gebruik in voedsel of voer vanwege een te hoog DON-gehalte. DON staat voor deoxynivalenol, een gifstof die door fusariumschimmels wordt geproduceerd. Het proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw Beerta van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) is bezig met de opzet van het onderzoek, vertelt onderzoeker Jaap van ‘t Westeinde. "Het doel is om met de graankachel de kantoren en de bedrijfsgebouwen te verwarmen. Ook kunnen we met de kachel partijen graan of aardappelen drogen."

Het onderzoek spitst zich toe op graan dat vanwege een te hoog DON-gehalte niet voor voedsel of voer mag worden gebruikt. Van ‘t Westeinde: "We vinden het ethisch niet verantwoord om daar goed graan voor te gebruiken. Het onderzoek gaat enkele jaren in beslag nemen. Biomassakachels zijn steeds meer in opkomst doordat gas duurder wordt. In Duitsland is al veel ervaring opgedaan met graankachels, maar daar wordt ook graan voor gebruikt dat geschikt is als voedsel of voer. Dat willen wij dus niet."

De regels schrijven voor dat graan met een te hoog DON-getal niet mag worden gemengd met ander graan om onder de norm te komen. Deze regels bestaan volgens het Productschap Akkerbouw al jaren. In de praktijk verzamelen en mengen collecteurs grote hoeveelheden graan vóór een analyse wordt gedaan.

Van ‘t Westeinde verwacht een aanscherping van de regels om te voorkomen dat door het mengen van partijen toch graan met te veel DON wordt verwerkt tot voedsel of voer. "Wij willen akkerbouwers een alternatief geven om dergelijk graan een rendabele bestemming te geven."

Het onderzoek richt zich op tarwe, maar ook andere graansoorten die niet aan de DON-norm voldoen worden door Ebelsheerd betrokken in het onderzoek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pete

  En niet alleen Denemarken, bijna ieder graan exporterend land.

 • no-profile-image

  gert

  doen ze in denemarken al jaren

 • no-profile-image

  Rinus

  In sommige landen verbranden ze hout...

Of registreer je om te kunnen reageren.