Home

Achtergrond

EU ziet af van volledige splitsing energiebedrijven

Elektriciteits- en gasbedrijven hoeven van de EU toch niet hun productie en levering volledig te splitsen, zoals in Nederland is gebeurd.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen hebben dat afgesproken in een compromis, dat binnenkort vrijwel zeker goedkeuring krijgt van het parlement en de EU-landen.

De energiebedrijven mogen nu ook intern de afdelingen voor productie en levering scheiden, wat vooral de Duitse en Franse regeringen steeds hebben bepleit.

Europarlementslid Toine Manders (VVD), die dit donderdag bekendmaakte, zegt teleurgesteld te zijn. ”De onderhandelaars van het parlement hebben volledig toegegeven. Het parlement had eerst juist met grote meerderheid voor ontbundeling van de productie en levering bij stroombedrijven gestemd.”

De onderhandelaars zijn volgens Manders door de kniën gegaan in ruil voor kleine succesjes vlak voor de EU-verkiezingen in juni. Zo is nu afgesproken dat een overstap naar een ander gas- of stroombedrijf steeds binnen drie weken moet zijn geregeld. In Nederland geldt daarvoor al een termijn van vijf werkdagen.

Door het akkoord krijgen ook alle Europeanen zogeheten ’slimme meters’. In 2020 moet acht van de tien Europese huishoudens in bezit zijn van die digitale meters, die aangeven op welk moment van de dag klanten het meeste energie verslinden. Ze geven de cijfers ook zelf door aan het energiebedrijf. Nederland had al besloten tot zulke slimme meters. Bedrijven beginnen hier dit jaar met het installeren: over zes jaar moet elk Nederlands huishouden ze in huis hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.