Home

Achtergrond 157 x bekeken

EU volledig open voor export veel Afrikaanse landen

De Europese Unie zal haar markt volledig openstellen voor producten uit een grote groep Afrikaanse en Caribische landen, terwijl die landen delen van hun markt voorlopig mogen blijven afschermen.

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met volledige Economische Partnerschapsakkoorden met die landen.

De akkoorden moeten de economische groei van de armste landen, zoals bijvoorbeeld Ivoorkust, stimuleren door handel. CDA'ster Corien Wortmann is erg blij met de brede steun voor de handelsovereenkomsten. "Op deze manier wordt er op een gezonde manier hulp geboden'', aldus Wortmann.

PvdA'er Thijs Berman is eveneens positief over de overeenkomsten, maar vindt wel dat de nationale regeringen van de Afrikaanse en Caribische partnerlanden eerst zelf hun akkoord hadden moeten uitspreken. Berman vindt dat de Europese Unie deze beslissing niet moet opleggen.

Hij betwijfelt of de arme landen zullen instemmen met de afschaffing van de douanerechten binnen 25 jaar, omdat deze een belangrijke bron van inkomsten vormen. Ook werken de rechten corruptie in de hand, een fenomeen dat moeilijk uit te roeien lijkt in veel arme landen.
Ook Wortmann stelt dat de onderhandelingen met een aantal Afrikaanse landen lang kunnen duren. "Maar uiteindelijk zullen de landen zelf ook inzien dat de goede voorwaarden in het akoord in hun eigen belang zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.