Home

Achtergrond

EU-verordening handbagage vliegtuigen niet geldig

Een EU-verordening over een verbod op wapens in de handbagage van vliegtuigpassagiers is niet geldig.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat vandaag bepaald. Volgens het hof kan een verbod alleen van kracht zijn als het bekend is bij het publiek. De betreffende lijst was echter door de Europese Commissie geheim gehouden. Alleen de autoriteiten waren van de inhoud op de hoogte gebracht.

De zaak voor het hof draaide om een Oostenrijker die in 2005 op de luchthaven van Wenen tennisrackets wilde meenemen aan boord van een vliegtuig. Hij werd tegengehouden omdat tennisrackets volgens de EU-verordening vallen onder verboden slagwapens. De man stapte naar een Oostenrijkse rechter, die vervolgens het Europees Hof inschakelde.

In april vorig jaar concludeerde de advocaat-generaal bij het hof al dat de EU-verordening over handbagage niet door de beugel kon. De Europese Commissie heeft aangekondigd de regeling te zullen aanpassen.

Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) spreekt over "fantastisch nieuws. Supersuper.'' Ze heeft zich lang met allerlei acties verzet tegen de EU-maatregelen voor handbagage, die ze overdreven en te geheimzinnig vindt. "Het is een overwinning voor het Europees Parlement en voor alle Europeanen dat een verbod om iets mee te nemen alleen kan gelden als het publiek op voorhand weet wat er is verboden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.