Home

Achtergrond 185 x bekeken

EU verbiedt gassen die ozon aantasten

De EU gaat methylbromide en enkele andere stoffen verbieden die de ozonlaag aantasten.

De EU-landen en het Europees Parlement hebben daarover donderdag een compromis bereikt. Het akkoord is binnen een half jaar bereikt. Voor Europese begrippen is dat bijzonder snel.

Europarlementslid Hans Blokland (ChristenUnie/SGP), die namens het parlement onderhandelde, meldde dat donderdag. "Een mijlpaal, dit is echt een goede stap richting een beter milieu'', zei Blokland. Een dikkere ozonlaag beperkt huidkanker en zorgt voor meer plantengroei.

Methylbromide wordt onder meer gebruikt om containers te ontsmetten. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) riep maandag nog op tot een wereldwijd verbod op deze stof. Voor sommige toepassingen, zoals laboratoriumgebruik, blijven de ozonlaagaantastende gassen wel toegestaan. Bedrijven moeten wel logboeken gaan bijhouden van het gebruik van schadelijke stoffen, zodat niets illegaal kan verdwijnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.