Home

Achtergrond 173 x bekeken 2 reacties

EU-top moet conflict over 5 miljard euro oplossen

Het gekissebis tussen de EU-landen over 5 miljard euro aan economische impulsen is maandag niet beslecht bij beraad van ministers van Buitenlandse Zaken.

Het meningsverschil over de projecten en financiering duurt al vele weken. Wegens het uitblijven van een oplossing moet de zaak worden opgelost op het hoogste niveau, dat wil zeggen de regeringsleiders van de 27 EU-landen. Die komen donderdag en vrijdag bijeen in Brussel. Daarna moet het Europarlement erover stemmen. "Anders komt de geloofwaardigheid van de EU in het gedrang'', zei vicepremier Alexandr Vondra van huidig EU-voorzitter Tsjechië.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie had eind vorig jaar voorgesteld om 5 miljard euro aan overgebleven landbouwgeld te besteden voor de aanleg van breedbandinternet, meer gasbuizen en nieuwe stroomkabels tussen EU-landen.
Nederland, Duitsland, Zweden, Engeland en enkele landen zien hierin een slinkse manier van Brussel om extra geld binnen te krijgen. Het geld moet van hen terug naar de nationale schatkisten. Zij vinden dat Brussel het geld maar moet zoeken binnen de eigen begroting, bijvoorbeeld door andere projecten te schrappen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    overgebleven landbouwgeld wordt besteed aan gasbuizen en stroomkabels,terwijl bij veel boeren de financiele nood erg hoog is door de lage melkprijs

  • no-profile-image

    frank

    Bij wie is de finaciele nood niet hoog. Er zijn ook veel industriebedrijven waar de nood hoog is en die hebben vaak ook nog veel werknemers in dienst en daarbij nog indirecte bedrijven waar ze mee samen werken of materiaal en diensten aan leveren. Dus niet alleen de melkveehouders. We hebben toch te veel melk ? Ik denk dat een sanering wel goed is onder de melkveehouders dan blijven er per saldo minder bedrijven over maar die kunnen dan wel beter overleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.