Home

Achtergrond

EU slacht dit jaar 2,3 procent minder varkens

De Europese Commissie verwacht dit jaar zes miljoen minder varkensslachtingen dan vorig jaar.

Dat komt neer op een productiedaling van 2,3 procent. Vooral in de Oost-Europese landen neemt de productie af. Dit blijkt uit cijfers die de Europese Unie heeft gepubliceerd.

De gegevens die de Europese Commissie heeft gepubliceerd zijn gebaseerd op de prognoses die ieder land heeft gemaakt aan de hand van tellingen van begin dit jaar. Hoewel nog niet alle gegevens van alle landen bekend zijn, is de tendens duidelijk. Er wordt dit jaar minder varkensvlees geproduceerd dan vorig jaar in de Europese Unie.

De oorzaken voor de productiekrimp zijn de hoge voerprijzen van vorig jaar en de huidige financiële crisis die zijn sporen trekt en ook de huidige varkensprijs drukt.

Productieniveau

Voor de vijftien oude EU-lidstaten wordt op basis van de gegevens een 2 procent lager productieniveau verwacht. Ook de productie in de twaalf Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 en 2007 lid zijn geworden van de EU staat onder druk. Vorig jaar ging de productie in die landen al met 9,5 procent terug. Dat zou dit jaar weer kunnen gebeuren.

Opvallende uitzondering is Roemenië. Voor dit land verwacht de Europese Commissie 1,2 miljoen meer vleesvarkens. In totaal zou Roemenië dit jaar 6,9 miljoen vleesvarkens produceren. In Roemenië breidt de varkenshouderij snel uit. Vooral het grote Amerikaanse concern Smithfield breidt zijn productie in dit land sterk uit.

Voor Duitsland verwacht de Europese Commissie een productie van 58,8 miljoen vleesvarkens; 1,5 procent minder dan vorig jaar. Het aantal slachtingen hoeft niet in dezelfde mate te krimpen. Duitsland importeert ook veel vleesvarkens. In de eerste tien weken van dit jaar steeg het aantal slachtingen met 244.000.

Voor Nederland verwacht de Commissie een productie van 14,4 miljoen vleesvarkens; een half procent minder dan vorig jaar. Denemarken komt uit op een productie van 20,7 miljoen stuks; 0,6 procent minder dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.