Home

Achtergrond 153 x bekeken

EU beperkt suikerteelt met een derde

De teelt van suikerbieten in de EU is met bijna een derde teruggebracht.

De boeren en suikerfabrieken hebben de voorbije vier jaar teeltquota voor totaal 5,8 miljoen ton suiker ingeleverd. De productie is daarmee verlaagd tot 14 miljoen ton per jaar in de EU.

De beperking is precies wat de EU-landen voor ogen hadden. De EU kampte jarenlang met een overschot aan suiker. De teelt was zeer rendabel dankzij een gegarandeerde prijs en importstops van rietsuiker.

De ministers van Landbouw van de EU-landen besloten daarop de garantieprijs drastisch te verlagen en stoppremies uit te delen. "Ik ben blij dat de hervorming een succes is geworden'', zei EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) vandaag. "De suikersector was dringend toe aan verandering. Duurzamere productie en prijzen beloven een concurrerender toekomst voor de boeren in deze sector.''

In Nederland is 126.500 ton aan suikerquota ingeleverd, zodat hier in het seizoen 2009/2010 nog ruim 800.000 ton geteeld kan worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.