Home

Achtergrond 10 reacties

EP wil onderzoek naar marges in voedselsector

Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) moet onderzoek doen naar de margeverdeling in de voedselsector.

Ook moet er een voor iedereen toegankelijk bestand komen met in- en verkoopprijzen van levensmiddelen. Dat staat in een rapport dat het Europees Parlement vandaag heeft aangenomen. "De prijs die een boer voor zijn product krijgt staat niet in verhouding met de prijs voor hetzelfde product in de winkel'', aldus Europarlementariër Esther de Lange (CDA).

Ze wijst erop dat het in de Telecomsector heel gewoon is dat gemaakte winsten in verhouding staan met geleverde diensten. "Machtsmisbruik wordt terecht via het opleggen van hoge boetes bestraft. Bij de voedselproductie lijkt er ook sprake van machtsmisbruik, maar dat laat de Europese Commissie ongemoeid.''

Europarlementariër Jan Mulder (VVD) vindt dat ook de concurrentiepositie van de supermarkten per lidstaat moet worden onderzocht. Volgens hem is de verhouding tussen de prijs die de boer ontvangt en de prijs in de supermarkt niet in alle lidstaten hetzelfde.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) vindt een onderzoek en een opbaar bestand met daarin alle prijzen geen goed idee. "Dit zou een onaanvaardbare inmenging in de vrije prijsvorming en in de vrije markt betekenen'', aldus Marc Jansen, directeur consumentenzaken en kwaliteit van het CBL. Hij stelt dat indien alle in- en verkoopprijzen voortaan doorgegeven moeten worden daar aanzienlijke kosten mee gemoeid zijn. "Daar is de consument niet mee gediend.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer bijtend

  beter veel te laat dan nooit

 • no-profile-image

  freek

  zal wel niets worden de grote supers hebben meer macht dan de boeren en ze zullen het dan ook wel snel onder de tafel vegen. De winst komt bij de boer en consument vandaan en een paar bruine enveloppen in de juiste handen zal dat zo houden ook. Ja je moet op de kleintjes letten.

 • no-profile-image

  gert

  kartelvorming bij de supers wordt niks aangedaan,maar bij de zuivelindustrie worden allerlei voorwaarden gesteld,zo gaat de lol er bij de boeren wel af,zo werken veel boeren onder de armoedegrens en dat ligt aan de EU, die blijkbaar een consumentenclub is

 • no-profile-image

  JPB

  Hartstikke goed dat dit er aan zit te komen!
  Mevrouw Kroes, u mag van mij in de uiensector beginnen want daar snap ik al tijden niets van marges. Ik 2 cent beuren en s'avonds boodschappen doen en 70 cent weer betalen.
  Als u daar nou wat aan kunt doen mag u uw leven lang van mijn uien eten!

 • no-profile-image

  centje

  Erg goed !! Maar ik hoop nu wel dat ook lto dit zal steunen, eerder veegden ze alle initatieven over marge verdeling van tafel, moest van Vion. Hoezo onafhankelijk??????????

 • no-profile-image

  werkpaard van de super

  snap ik dat CBL het geen goed plan vindt, die ratten profiteren al jaren van de nederlandse agro producenten
  komt bv. een komkommer uit spanje kost ie een euro of meer begint het hollandse seizoen dan is het weer gegarandeerd een paar centen.
  Die lui zitten over onze ruggen hun zakken te vullen

 • no-profile-image

  demo

  T,slimste van onze appie heins is om de boer zo snel mogelijk een betere marge te gunnen dan tot nu toe het geval is, dat wil zeggen ongeveer 10% erbij ( was de verhouding ongeveer 2% marge bij de boer tegenover 22% bij de supers) en dan maar hopen dat de N.M.A niks laakbaars vind????

 • no-profile-image

  centje

  Bij de melkveeboeren was het 0,5 %, bij de varkenshouders was het MIN 4,5 %, bij de groente MIN 1 % en bij het fruit MIN 4. Bij alle sectoren verdiende de retail 22 %. Hoog tijd dat hier eens wat aan gebeurt. Gelukkig heeft de NVV dit probleembleem al opgepakt en keihard aan de bel getrokken. Nu lto nog, eerdere pogingen om via het PVV dit te regelen struikelen, omdat lto hier niet aan mee wilde werken

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eindelijk ziet men in dat twee partijen gepakt worden; de producent en consument. Heel goed.
  Als als Marc Janssen geen beter argument kan verzinnen dan kosten, dan weet ie dat dit onderzoek voor hem goed fout uitpakt.
  Morgen beginnen Kalbfleisch en/of Neelie.
  Esther en Jan, kaart dit maar aan bij jullie achterban. Het lijkt me toch geknipt voor Ger Koopmans en Anneke Snijder een kamerdebat te voeren over inzetten van de Nma. In deze tijd van kredietcrisis snijdt het mes aan twee kanten; koopkrachtbehoud van de consument door een goedkoper voedselpakket, en een economische impuls voor de agrarische en aanverwante sectoren en dus werkgelegenheid. En de prijs hiervoor? Helemaal nul, die komt uit de zak van de grote graaiers.

 • no-profile-image

  koetje

  Die Marc Jansen is zeker bang dat de beerput open gaat en er zaken naar boven worden gehaald die niet door de beugel kunnen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.