Home

Achtergrond

ECB komt met rentebesluit

Naar verwachting verlaagt de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone donderdag naar het laagste niveau sinds de start van de euro in 1999.

De ECB maakt het maandelijkse rentebesluit om 13.45 uur bekend. Op dit moment staat de rente nog op 2 procent. Dit is hetzelfde niveau als in 2003, toen de ECB de rente na het klappen van de internetzeepbel ook al agressief verlaagde. De verwachting is echter dat de ECB deze keer verder gaat en een verlaging doorvoert van 50 basispunten. Hierdoor zou het belangrijkste rentetarief uitkomen op 1,5 procent.

De gedachte achter renteverlagingen is dat deze de economie stimuleren. Als het lenen van geld goedkoper wordt, neemt de vraag naar leningen toe, wat de economische activiteit aanjaagt. Met dit doel in gedachten heeft de Amerikaanse centrale bank de rente in de Verenigde Staten de afgelopen anderhalf jaar teruggebracht naar een doelniveau tussen 0 en 0,25 procent.

De Engelse Bank of England neemt donderdag ook een rentebesluit. Naar verwachting zal de rente in het Verenigd Koninkrijk ook met 50 basispunten worden verlaagd naar 0,5 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.