Home

Achtergrond

'Driekwart aardappelen nodig voor proefproject SPA'

Aardappeltelers moeten minimaal 75 procent van hun ongeprijsde aardappelen van oogst 2008 aanmelden bij de Stichting Poolfonds Aardappel (SPA) voor een proefproject.

Anders zien de VTA, NAV en LTO af van het initiatief om de aardappelmarkt te ondersteunen.

Dat bleek vanmorgen op een persbijeenkomst in Eemnes. De drie organisaties willen SPA oprichten om de aardappelmarkt transparanter te maken. Ook gaat SPA partijen aardappelen die de markt verstoren afzetten buiten de normale kanalen. Telers moeten 5 procent van de verkoopopbrengst van hun ongeprijsde aardappelen ter beschikking stellen aan SPA om dit uit te voeren. Dit zijn contractaardappelen zonder vaste prijs of echt vrije aardappelen.

Proefproject

De drie organisaties willen dit jaar een proefproject uitvoeren met de oogst van 2008. Minimaal driekwart van de ongeprijsde aardappelen die telers nog in opslag hebben, moet worden aangemeld. Dat is een harde voorwaarde, zei VTA-voorzitter Louis Beemsterboer vanmorgen. "Het plan werkt alleen als er voldoende draagvlak is onder de telers. Vóór 25 maart besluiten we hierover."

Volgens Beemsterboer heeft SPA kans van slagen. "Die 5 procent van de ongeprijsde aardappelen is voldoende om storende partijen van de markt te halen. En het vergt een kleine investering van de telers."

Het is nu of nooit, stelt Theo Koekkoek, voorzitter van de ZLTO-vakgroep Akkerbouw. "Hier ligt een grote kans voor de telers voor een versterking van hun positie op de aardappelmarkt. LTO, NAV en VTA hebben elkaar gevonden in een breed gedragen plan."

Lees ook 'Ruim 80 procent telers ziet heil in SPA'

Of registreer je om te kunnen reageren.