Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

Doorgeslagen regeldrift

Boeren en tuinders hoeven zich even geen zorgen meer te maken over de meldplicht voor graafwerkzaamheden.

Zij hoeven grondbewerking tot 50 centimeter tot aan de zomer niet te melden aan het Kadaster. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken meldt dat zij tot die tijd de Wet Informatie-uitwisseling ondergrondse netwerken (Wion) niet zal handhaven. Met andere woorden: de overheid controleert de komende maanden niet op naleving van deze regelgeving.

Van der Hoeven moet aanvoelen dat de Wion een staaltje doorgeslagen regeldrift is van de overheid. De wet betekent dat alledaagse agrarische activiteiten als ploegen gemeld moeten worden aan het Kadaster.

De land- en tuinbouw ageren terecht tegen de wet, en zagen dat overgenomen worden door de Tweede Kamer. Het zou mooi zijn geweest als de minister klip en klaar had gesteld dat reguliere agrarische grondbewerking tot een diepte van zeker 50 centimeter buiten de meldplicht valt. Nu doet zij dat tijdelijk, om boeren duidelijkheid te geven voor het seizoen. Daarna volgt overleg met LTO, dat een structurele oplossing moet bieden. Dat geeft Van der Hoeven politieke manoeuvreerruimte. Prima, zolang de uitkomst maar dezelfde is als nu.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Johan

    Dat is goed nieuws want volgens mij is er maar een piepklein deel van de boeren die zich aan de meldplicht houdt (of heeft gehouden sinds 1 oktober 2008). Diegenen die wel aan de meldplicht voldaan hebben, zijn dus vooral eurotjes lichter geworden en er verder niet veel mee opgeschoten...

Of registreer je om te kunnen reageren.