Home

Achtergrond

Dollarkoers daalt hard na financiële injectie VS

De dollarkoers is gistermiddag hard gedaald nadat de Amerikaanse centrale bank bekendmaakte meer dan 1.000 miljard dollar in de economie te pompen.

De dollarkoers daalde 4 procent, wat een euro nu 1,36 dollar waard maakt. De Federal Reserve, een stelsel van centrale banken, koopt voor 750 miljard dollar (548 miljard euro) aan slechte leningen op, en daarnaast voor 300 miljard dollar (219 miljard euro) aan staatsobligaties.

Dat laatste betekent in feite dat dollars bij worden gedrukt. Veel aandelenkoersen stegen na het bericht, maar tegelijkertijd steeg de prijs van olie en andere grondstoffen, zoals goud. Dit kan worden uitgelegd als een vlucht in veilige beleggingen, of als vertrouwen dat de consumentenvraag nu weer zal toenemen.

De prijs voor een vat Noordzee-olie steeg van 48,2 dollar naar 50 dollar gistermiddag. Over twee dagen is de prijs 16 procent gestegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.