Home

Achtergrond 205 x bekeken

Deuren van metro's zijn onveilig

De veiligheid van metro's in Amsterdam en Rotterdam laat te wensen over.

Passagiers lopen een te grote kans tussen de deuren te komen en te worden meegetrokken. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een maandag verschenen rapport.

Volgens de inspectie controleren bestuurders van de metro's niet goed of de deuren gesloten zijn. In ruim 34 procent van de gevallen werpt de chauffeur voor vertrek geen laatste blik op het voertuig. Dat is wel verplicht. Bovendien werkt de beveiliging van de deuren niet altijd. Bij bijna 7 procent van de metro's is het beveiligingssysteem verkeerd afgesteld. Daardoor bestaat een kans dat reizigers klem komen te zitten.

Uit een controle in 2005 bleek ook al dat het zogeheten vertrekproces van de metro's niet veilig genoeg was. Sindsdien is de situatie wel verbeterd, maar nog niet voldoende. De inspectie heeft openbaarvervoerbedrijven GVB in Amsterdam en RET in Rotterdam opgedragen snel verbeteringen door te voeren. De beide firma's zijn daarmee inmiddels begonnen. De inspectie houdt hen ook in de toekomst goed in de gaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.