Home

Achtergrond 2 reacties

Deense minister houdt vast aan bioteelt op substraat

De Deense landbouwminister Eva Kjer Hansen houdt de mogelijkheid van biologische teelt op substraten overeind.

Daarmee gaat ze in tegen de Europese verordening, dat substraatteelt uitsluit. Mede onder druk van Nederland is die Europese biologische verordening aangepast. De minster interpreteert de verordening echter anders.

Literatuuronderzoek dat is uitgevoerd door de landbouwfaculteit van de universiteit in Aarhus heeft volgens haar bevestigd dat het geen verschil maakt of substraat worden gebruikt of niet. Belangrijk argument voor de bewindsvrouw voor substraten is dat het daardoor voor gangbare telers relatief simpel is om over te schakelen op bioproductie. Tegen de achtergrond van de groeiende vraag naar biogroente en –fruit mag dat niet worden uitgevlakt, aldus Kjer Hansen.

Compost

Teelt op een mengsel van spagnum, klei, steenmeel, kalk en biologische mest kunnen in Denemarken worden gebruikt voor de biologische teelt als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De bemesting moet bestaan uit compost. Volgens de tuinbouwadviesdienst van Dansk Gartneri wijkt de Deense aanpak daarmee niet wezenlijk af van die van de EU.

De bond van biotelers in Denemarken, Økologisk Landsforening, heeft gevraagd om een verandering van de regels omdat teelt in de grond beter overeenstemt met biologische principes.

In Nederland wordt de stap van de Deense minister met gemengde gevoelens ontvangen. In de gangbare teelt wordt ook gezocht naar tussenvormen om de overstap naar biologische teelt te verkleinen. Het biologische handelsbedrijf Eosta zegt geen voorstander te zijn van nationale verschillen voor biologisch.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  E.T.

  Iedereen die van J. Von Liebig heeft gehoord, zal het met haar stelling eens zijn. Alleen politici en ongeschoolde utopische biologische tuinders niet.

 • no-profile-image

  oostlander

  Blond en slim kan dus toch samengaan!!

  En het nog een lekker ding ook!

Of registreer je om te kunnen reageren.