Home

Achtergrond 652 x bekeken 14 reacties

'Deal met Arla over zuivelfabriek Nijkerk ophanden'

FrieslandCampina en Arla Foods hebben een beginsel-akkoord gesloten over de verkoop van de fabriek voor dagverse zuivel in Nijkerk.

Daar zijn meerdere zuivelbedrijven en supermarkten in Nederland van overtuigd. FrieslandCampina en Arla willen de geruchten bevestigen noch ontkennen. De woordvoerder van FrieslandCampina stelt dat hij van geen akkoord weet. Een woordvoerder van Arla in Aarhus wil het nieuws niet bevestigen, maar lacht dat er misschien binnenkort weer contact is.

Het verhaal dat diverse partijen menen te kennen is dat er woensdag een overeenkomst is gesloten tussen de twee zuivelconcerns. Als het verhaal waar is moeten beide bedrijven eerst naar de Europese Commissie toe moeten om ook daar groen licht te krijgen voor de overdracht van de fabriek. Pas daarna is er formeel sprake van een overeenkomst.

Mocht Arla de nieuwe eigenaar worden van Nijkerk, dan heeft FrieslandCampina meteen zo ongeveer de meest sterke concurrent Nederland binnengehaald. Arla geldt als een commercieel sterk zuivelbedrijf, dat een reputatie hoog heeft te houden in de dagverse zuivel. Het is behalve in Denemarken en Zweden ook sterk vertegenwoordigd in Duitsland en Groot-Brittannië.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  landmand

  Ik begrijp niet waarom jullie jullie eigen cooperatie steeds zo aan vallen.
  Kijk maar eens naar landen zonder sterke cooperaties wat voor mælkprijzen ze daar hebben ik prak van morgen met mijn buurman hij heeft sammen met anderen een bedrijf in slowakije daar is het zo erg dat er niemand is die de melk wil kopen. Dus steun je cooperatie en geef je kritiek op de leden vergadering.
  Ik ben in iedergeval maar wat blij dat
  we lid zij van zon sterke cooperatie als Alrla.

 • no-profile-image

  Teus

  Landman uit Denemarken, ik wou dat je gelijk had. Ik was ook zo gelovig, maar als je er achter komt hoe het werkelijk werkt en wat er uit gespookt wordt, wordt je vreselijk boos. Je hebt er geen vat meer op!!!!!! Het zou zo moeten zijn dat je allemaal samen voor een redelijke prijs moet gaan. Maar helaas die tijd is voorbij! Hopen dat die weer terug komt, dan moeten er eerst veel hun lidmaatschap opzeggen. Dat is het enigste wat nog werkt voordat het te laat is. het is mischien negatief, maar wel realiteit.

 • no-profile-image

  Gaatze

  de fusie had nooit door mogen gaan onder de geldende voorwaarden..

 • no-profile-image

  Jan

  Ik weet dat het mijn keuze is om deze reacties te lezen, maar ik word werkelijk ziek van het eeuwige gezeik en gezever over de cooperaties als zijnde de schuldigen voor de (te) lage melkprijzen. Ik kan niet over FrieslandCampina oordelen, maar de meeste cooperaties betalen dat uit wat er verdiend kan worden. Helaas is het sinds vorig jaar augustus/september snel bergafwaarts gegaan, maar het is wel erg simpel om hier de cooperaties er de schuld van te geven. Normaliter "verdwijnt" dat kleine beetje melk, wat wij in de EU te veel hebben, naar export-markten. Echter de vraag op de wereldmarkt is vorig jaar ingezakt met als gevolg dat er in Nieuw-Zeeland en de USA grote voorraden zijn en nog steeds worden opgebouwd. Gevolg is ook dat wij sinds het najaar 2008 dus niet of nauwelijks in staat zijn gewenst om te exporten. De melk is dus in de EU gebleven en heeft daar voor continue druk op de markt gezorgd. Voeg daarbij een zwakkere afzet als gevolg van de prijsstijgingen in 2007 en 1e helft 2008 en een financiele crisis en zie daar ; het aanbod overtreft de vraag en de prijzen kelderen dramatisch. Het is zuur, maar de realiteit.

 • no-profile-image

  de ruiter

  Martijn heeft groot gelijk. De melkveehouders zullen hier waarschijnlijk niet minder van worden. FC zelf daarentegen krijgt er zo een concurrent bij. Op de website www.ziezo.biz las ik dat NMV deze deal zelfs absurd noemt

 • no-profile-image

  Bert

  Goed gedaan Nelie. Zo maak je een nu nog gezond bedrijf kapot

 • no-profile-image

  eibergen

  Noem je een verwerker die 22 cent uit betaald een gezond bedrijf?

 • no-profile-image

  Frank

  Als ze niet omvallen is er weer een fussie binnen tien jaar tussen Arla en FF/Campina. Nog meer macht om de melkprijs niet te veel laten stijgen. De macht die nodig is om een redelijke melkprijs glipt steeds meer door de vingers van de boer! Straks kaalslag op het platteland in Nederland? Dit gebeurt als dit gevaar niet gekeerd wordt. Een boer is er niet, om uitgemolken te worden!

 • no-profile-image

  boertje

  denk je nou echt dat de melkprijs beter was geweest zonder fusie

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Voordat de fusie beklonken was hadden de FF en Campina leden een redelijke prijs maar die is na de fusie ook met de fusiepen verdwenen! FFcamoina is ook nu nog steeds niet machtig tegen het grootwinkelbedrijf en dat zullen ze ook niet worden, maar ze hebben wel macht over de boeren en of dat die er allemaal even blij mee zijn? Maar waar kunnen ze nu nog heen??

 • no-profile-image

  mede-eigenaar

  Lidmaatschap opzeggen is een zwaktebod. De leden zijn eigenaar en de baas. Als er genoeg ontevreden eigenaren zijn, kan het manegement en bestuur zijn boeltje pakken, dus waar hebben we het over. Het is toch te gek voor woorden dat eigenaren van een bedrijf op dit forum kankeren over hun werknemers. Eigenaren bepalen de koers, en als werknemers niet willen luisteren dan worden ze ontslagen.
  Enne.......beste collegae eigenaren, wat wordt de te voeren strategie en koers welke we bespreken op de komende vergaderingen?

 • no-profile-image

  martijn

  Het is toch schitterend dat er waarschijnlijk een 'grote' concurrent op de NL markt erbij komt. Wel zuur dat die Nijkerk plant evenzoveel (misschien wel meer) potentie heeft als de FC dagverse plants = uitdaging voor FC.
  Ook is Arla voor melkveehouders in de toekomst een prima overstapcoöperatie; cultuur van Arla is goed te matchen. Voor de pessimist is wel de meest krachtige concurrent hiermee binnen gehaald

  S6 ermee,
  Martijn

 • no-profile-image

  cooperatie

  het is een zooitje in cooperatieland en anders niks

 • no-profile-image

  FC boer

  Ik hoop niet dat het doorgaat. Arla is een te groote concurent voor de Nederlandse markt. Zeker als ze ook nog de merken Breaker en Milk & fuit, er bij krijgen/kopen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.