Home

Achtergrond 170 x bekeken

Dappere poging Cramer

De onmogelijke politieke impasse rondom de teelt van transgene gewassen duurt voort in Europa.

Slechts een handjevol lidstaten, waaronder Nederland, steunt de Europese Commissie in haar pogingen individuele teeltverboden voor officieel toegelaten en wetenschappelijk veilig geachte maisrassen te schrappen.

Keer op keer strandden pogingen daartoe en blijkt de EU hopeloos verdeeld. Tot vermaak van de overtuigde tegenstanders, tot ergernis van wetenschappers en producenten. Argumenten gaan nauwelijks op, zo zeer hebben beide kampen zich ingegraven in het eigen gelijk.

Het is dus een dappere poging van milieuminister Jacqueline Cramer om een uitweg te vinden in deze onverantwoord platgeslagen discussie. Zij vraagt Brussel, met instemming van veel van haar EU-collega’s, de regels zo te veranderen dat lidstaten zelf de teelt van transgene gewassen kunnen tegenhouden. Dat zou dan moeten gebeuren op maatschappelijk ethische gronden.

De poging is dapper, maar dat is ook alles. De gevoelsdiscussie wordt zo wet in Europa, het argument bijzaak. Bovendien: stel dat Duitsland ethisch de teelt weert en Nederland niet, wat gebeurt er dan bij de grens? Cramer wil de handel in transgene producten wél vrijlaten – een onmogelijke combinatie. Een oplossing is dus niet in zicht.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.