Home

Achtergrond 389 x bekeken 19 reacties

DDB plant geen grote melkactie voor zomer

De Dutch Dairymen Board (DDB) houdt in ieder geval voor de zomer geen grote melkleverstop.

Dit meldt voorzitter Sieta van Keimpema, ondanks dat veel leden over willen gaan tot actie in verband met de lage melkprijs. "De voorraden die inmiddels zijn aangelegd zijn zo groot dat een melkleverstop geen zin zou hebben", zegt Van Keimpema. ”

"Zuivelorganisaties zouden hier op het moment alleen maar voordeel van hebben." Daarnaast zou een groep veehouders nare herinneringen hebben aan de vorige actie. "Een groep DDB-leden liet de melk weglopen terwijl de buurman gewoon leverde. Die profiteerde van een betere melkprijs doordat zijn collega’s de melk lieten weglopen."

Van Keimpema heeft geen vertrouwen in een snel herstel van de zuivelmarkt. "Als er ruimte komt op de markt zit de EU eerst nog met overschotten die ze kwijt moet."

Crisisplan

Een aantal weken geleden riep de DDB op om als zuivelsector met een crisisplan te komen. Onder meer alle zuivelorganisatie werden direct benaderd mee te werken. "Vanuit de financiële sector en politiek hebben we reacties ontvangen", aldus Van Keimpema. "Van de individuele zuivelorganisaties niet, behalve van het NAJK."

De Nederlandse Zuivelorganisatie laat weten dat aan de DDB is gemeld dat het punt op agenda staat tijdens komend overleg in het kader van de Dialoog melkveehouderij. Van Keimpema zegt hiervan op de hoogte te zijn maar graag directe reacties van de zuivelorganisaties had gezien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  De reacties op de site geven aan dat men berust in de slechte melkprijs. Men komt niet tot nadenken over hoe het verder zou kunnen. beschermde markt voor ieder werelddeel. elk continent heeft genoeg aan zijn eigen problemen. Wees verstandig verspil niet onnodig voedsel maar produceer wat nodig is. Dus flexibel produceren net als in canada, dan spreek je niet van quotum.zou iedereen in europa in april geen melk leveren en daarna wat nodig is, dan zijn de problemen van lage melkprijs opgelost. Boeren hou melkvolumeregeling in eigen hand.

 • no-profile-image

  stammie

  DDB houd dit jaar geen grote leveringsstop??? Hebben ze dat verleden jaar wel gedaan dan?? Dat 2% van de melkveehouders en nog geen 10% van hun eigen leden verleden jaar 1 keer de melk heeft laten weglopen kun je toch ook geen grote leveringsstop noemen.

 • no-profile-image

  regina veenstra

  Beste boeren ,ik wil jullie even een hart onder de riem steken.Als burger met kind en weinig inkomen is het bij de hoge onkosten ook voor ons minderen.Uitstapjes worden nu vervangen voor gratis uitstapjes,geen auto en een beter bestedingspatroon voor noodzakelijke uitgaven en daar waar we eerst bvb kantenklaar kochten kopen we nu weer uitsluitend de belangrijkste ouderwetse voedingsmiddelen en daar hoort melk bij.Dus geen gecompliceerde moderne producten maar weer de eenvoudige voedingswaren.Ik wens jullie veel voorspoed komende zomer en ministers met vingers in de pap.

 • no-profile-image

  eco

  Beste boer met rekenmachine, uw berekening klopt helemaal. De vraag is hoe ga je dit realiseren, ga je een groot hek om Europa zetten en de andere EU-landen vertellen dat wij voor een goede melkprijs wel voor hun zullen melken.
  Dus ik stem op niemand want ze hebben geen van allen gelijk. Wij moeten als boer binnen de geboden randvoorwaarden onze kost zien te verdienen. Dit valt momenteel niet mee.

 • no-profile-image

  DDB Boer

  Beste Collegea, zolang wij het niet met elkaar eens blijven we aan de laatste tit zitten...

 • no-profile-image

  nas

  dan pas?

 • no-profile-image

  Boesje

  Helemaal mee eens boer uit Drenthe. Maar ik ben bang dat Ties, onze waarzegger, het beter weet en in april gewoon doorleverd. Dat is de kracht van de NZO en de politiek. De boeren zijn het niet met elkaar eens.
  We gunnen elkaar alleen maar het meeste verlies.

 • no-profile-image

  melk

  geen reactie van de zuivelcooperaties, behalve van het NAJK!

  Dit biedt stof tot nadenken....dat noemt zich voorzitter...

 • no-profile-image

  Veehouder

  Waar is siemjan? Vast verstopt in het kleine kamertje, de scheiterd.

 • no-profile-image

  Dirk

  Sieta is getemd! Dat is pas goed nieuws. Kan ze ons niet verder op kosten jagen. Ze is de duurste boerin van Nederland. Nog nooit heeft een vrouw de boerenstand zoveel gekost.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik sta er versteld van hoe weinig zakelijkheid en inzicht er getoond wordt. Kijk, jullie overproduceren in een inflexibele markt. Dat is dom omdat je bij het geringste beetje overproductie keihard afgestraft wordt met een prijs waarvoor je in alle redelijkheid niet kunt melken. Ondanks dat wil Siem Jan er elk jaar een procentje bij! Als er maar een melkveehouder was in europa was het vrij simpel. Zo gauw de melkprijs naar beneden gaat zet je bijvoorbeeld wat koeien droog om het aanbod wat te verkleinen waardoor de prijs weer omhoog gaat. Dat is de wet van vraag en aanbod. Met een groot aantal aanbieders moet er een systeem op de plek zijn dat zekerheid geeft dat de markt niet door overproductie bedorven wordt. Als je kijkt naar de elende in de states is het quotasysteem daarom zo gek nog niet. Nu zal ik voor de duidelijkheid nog een rekenvoorbeeld maken met mijn rekenmachine. 1 miljoen liter x 35 cent = 350000 Euro. 1 miljoen + 1% = 1010000 x 25 cent = 252500. Wie is er nou gek, Sieta of Siem Jan. Het is maar een rekenvoorbeeld maar als Siem Jan me een ton moet kosten stem ik voor Sieta.

 • no-profile-image

  Gurbe

  Mochten er wel acties komen, dan hoop ik wel dat de boeren bij hun eigen fabrieken voor de deur staan en niet zoals vorige keer DOC-boeren bij F.F.fabrieken.

 • no-profile-image

  Boer

  Beste Eco. Er staat al een hek om Europa. Het heeft er al vele jaren gestaan en reken er maar niet op dat het zomaar verdwijnd. Zo'n hek helpt jammer genoeg niet om de prijs hoog te houden bij overproductie. In de winkel is zuivel niet goedkoper geworden en de boer krijgt een heel stuk minder betaald. Zou het kunnen dat dat grote hek nu de fabrieken beschermd. Vergeet ook niet dat de industrie vriendjes heeft in de politiek. Je weet dat voor de boeren het meest ideale systeem al op de plek was en dat er helemaal geen reden aan te voeren is dat quotering in de toekomst niet zou kunnen werken. Een goed systeem wordt gewoon onderuit gehaald omdat de politiek dat zo wil. En Siem Jan moet het aan de boeren proberen te verkopen.

 • no-profile-image

  boer

  zou ze het zelf in de gaten hebben dat ze het niet goed heeft

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het is een hard gelach, toen de acties er Europees waren deden de meeste Nederlandse melkveehouders niet mee. Ze beseffen niet wat er gaande is en dat ze met de kostprijs van de meeste omliggende landen niet mee kunnen. De melkprijs moet gewoon meegroeien om de bedrijven overeind te houden!

 • no-profile-image

  ties

  Ik hoop dat sita nu toe zal geven dat de melkquotering geen ondersteuning meer biedt voor de melkprijs en dus we zo snel mogelijk van het quotum af moeten om maximaal te kunnen profiteren als het weer beter gaat(waarschijnlijk 2e helft 2010)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Sieta hangt een schadeclaim van friesland campina boven het hoofd als ze weer actie's op touw zet, dat is de enige reden dat ze nu zo rustig is

 • no-profile-image

  eco

  Beste boer met rekenmachine, binnen Europa is het zeker niet de bedoeling dat het voedsel duur wordt. Als voedsel duurder wordt kan de consument minder geld aan luxezaken zoals vakantie, meubels, keukens, nieuwe auto enz. besteden. De economie drijft eenmaal voor een belangrijk deel op dit soort industrie.
  Kortom wellicht zijn wij het wel met elkaar eens. Ik wou maar aangeven dat wij binnen de gestelde randvoorwaarden onze kost moeten zien te verdienen. En ik schat mijn invloed op de randvoorwaarden heel, heel erg laag in.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het gaat niet langer alleen over de kostprijs of opbrengst van de landbouw. Zoals Regina aangeeft komen mensen aan twee kanten van de keten tekort; de producent en consument.
  De pijlen moeten gericht worden op de veroorzakers en graaiers.
  En hiervoor hebben we bestuurders met "ballen" nodig. En geen mensen die over de rug van de landbouw carriëre proberen te maken, en uitvliegen naar de "tegenpartij" met een schat aan informatie die vervolgens tegen de landbouw wordt gebruikt.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.