Home

Achtergrond 199 x bekeken

Cumela naar rechter om suikervergoedingen

Cumela vindt dat de loonwerkers te weinig geld krijgen uit het Europese herstructureringsfonds voor de suikersector en de bietentelers te veel.

Uit het herstructureringsfonds financiert Brussel de vergoedingen die telers, loonwerkers en suikerfabrieken krijgen vanwege de krimp van de suikerproductie. De vergoeding die bedrijven krijgen voor het sluiten van een fabriek moet voor 10 procent worden uitgekeerd aan bietentelers en loonwerkers. Het ministerie van landbouw wil 6,9 miljoen euro betalen aan telers en ruim 1 miljoen euro aan de loonwerkers.

Cumela-directeur Jan Maris vindt de vergoeding voor de loonwerkers een fooi. "De EU-regeling stelt dat de vergoeding vooral is bedoeld als tegemoetkoming in de mechanisatiekosten. Het zaaien en oogsten van bieten wordt voor 90 procent gedaan door loonbedrijven. De verdeling van het EU-geld staat niet in verhouding tot de schade. De werkelijke schade is een veelvoud van 1 miljoen euro. Daarom zijn we een procedure begonnen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB)." Het ministerie wil niet reageren omdat de zaak onder de rechter is.

Lees ook Cosun garant voor telers over suikervergoedingen

Of registreer je om te kunnen reageren.